• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Százak praktizálnak háziorvosi szakvizsga nélkül

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nagy szükség van a körzetek betöltésére, ezért engedményeket kapnak a szakemberek, ám ez a színvonal rovására mehet.

Jelenleg 6209-en praktizálnak háziorvosként az országban, ám csupán 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája. Ezek alapján több mint 900 háziorvos rendel úgy Magyarországon, hogy nincs kifejezetten ilyen irányú szakvizsgája – derül ki Rétvári Bence államtitkár Szakács László szocialista országgyűlési képviselőnek írt az mno.hu által megismert válaszából.

Bár óriási szükség van a háziorvosokra, kérdéses lehet, hogy szakvizsga és gyakorlat nélkül mennyire hatékony az ellátás. A lapunk által megismert legfrissebb adatok szerint jelenleg 287 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzet van az országban. A kormány a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését egyebek között a letelepedési és a praxisjogvásárlási támogatással akarja elérni, ez azonban egyelőre nem hozott áttörést, a több millió forintos támogatások sem elég csábítóak.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor vitatja az adatokat. A szakember lapunknak leszögezte: 1998. december 31. óta mindenkinek, aki háziorvosként tevékenykedett, háziorvosi szakképesítést kellett szereznie, ez volt a feltétele annak, hogy folytathassa munkáját. Éppen ezért szerinte valami nem stimmel az államtitkárság válaszával.

– Az elmúlt három évben a praxisprogramnak köszönhetően évente maximum 30-40 olyan körzetet töltöttek be, ahol elképzelhető, hogy a háziorvosnak még nincs meg a szakvizsgája, de ők összesen száznál is kevesebben vannak – mondta Selmeczi. Arra azonban ő sem tudott magyarázatot adni, mi lehet az oka annak, hogy Rétvári Bence válasza alapján összesen 933 olyan doktor dolgozik a hazai praxisokban, akinek nincs háziorvostani szakvizsgája.

x x x

A 6.209 praktizáló háziorvosból 165-nek (kb.2,6%) valóban nincs szakvizsgája. Zöldfülűnek, vagy gyakorlatlannak mégsem mondanám Őket, mert 1998-ban, amikor a szakvizsga letétele alól mentességet kaptak már legalább 25 év háziorvosi gyakorlat volt mögöttük. Vagyis ma 44-45 éves rutinnal gyógyítanak. - írta a hírhez kommentben Komáromi Zoltán háziorvos a facebook-on.

Nem ez a HÍR, hanem az, hogy a magasságos minisztérium tekintetes államtitkára nem tud arról, hogy 1998-ban azok a kollégák, akik belgyógyászat szakvizsgával és 10 éves szakmai gyakorlattal rendelkeztek ugyancsak mentességet kaptak.

És kimaradtak a felsorolásból azok a szakorvosok, akik 1994 előtt szereztek általános orvostani szakvizsgát.

Ja, és minden szakorvos részt vesz az 5 éves ciklusokban megszervezett továbbképzésen, ahol vizsgázniuk is kell a működési engedély meghosszabbítása érdekében...