A beszámolók alapján leszűrhető, hogy a legtovább élő emberek elsősorban friss, teljes értékű ételeket fogyasztanak, és csak ritkán esznek húst.
Mi lehet a hosszú élet titka? – tette fel a kérdést a Business Insider, majd a választ keresve leültek beszélgetni nyolc, száz évnél is idősebb emberrel, hogy megoszthassák tapasztalataikat a fiatalabb generációkkal. A hosszú élet eléréshez valamennyien elengedhetetlennek tartják az egészséges étkezést, de azért a nassolás szerelmeseinek sem kell elkeseredniük, ugyanis olykor a világ legidősebb emberei is megjutalmazzák magukat egy kis édességgel - ismertette a hvg.hu.
Bár a genetika, a környezeti tényezők és a szerencse is nagy szerepet játszik abban, hogy ki meddig él, kár lenne vitát nyitni arról, hogy az életmódbeli döntések is sokat számítanak. A beszámolók alapján leszűrhető, hogy a legtovább élő emberek elsősorban friss, teljes értékű ételeket fogyasztanak, és csak ritkán esznek húst. Teljes értékű élelmiszereknek számítanak azok az ételek, amelyek semmilyen vagy minimális feldolgozáson esnek át, és nemigen tartalmaznak mesterséges adalékanyagot. Kis túlzással úgy fogyasztjuk ezeket, ahogyan a földből, a fáról a tányérunkra kerülnek.
Ha egészséges étkezésről beszélünk, akkor biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb felbukkan a mediterrán diéta is. Ezt az étrendet követi a 112 éves Louise Jean Signore, New York második legidősebb embere. Nem véletlen, hogy a diétát a világ egyik legegészségesebb étkezési módjának tartják, ugyanis sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket és olívaolajat tartalmaz. Signore minden este eszik salátát, gyümölcsöt és zöldséget, az ételeit pedig rendszeresen megbolondítja paradicsomszósszal, fokhagymával vagy olívaolajjal. Ez az étrend kutatások szerint hozzájárul a szív egészségéhez, a fogyáshoz, és a kognitív hanyatlás megelőzéséhez is.
Továbbiak a teljes cikkben