Az sem mindegy, miből készült az ételtároló, a silány minőségű dobozokból ugyanis sok mikroműanyag oldódik ki.
A műanyag ételhordók sokunk számára a mindennapok elengedhetetlen kellékei: ebben viszünk ebédet a munkahelyünkre, ebben csomagolunk uzsonnát a gyerekeinknek, és ebbe pakoljuk az elemózsiát kirándulás előtt is. Ezek a dobozok olcsók, strapabírók és könnyen tisztán tarthatók, de nem árt észben tartani, hogy nem az örökkévalóságnak tervezték őket. De vajon van-e érdemi különbség közöttük, és mennyi ideig biztonságos a használatuk? Erre kereste a választ a Huffposta cikke nyomán a hvg.hu.
Az élelmiszer-tároló dobozok élettartama az alapanyagukat jelentő műanyag típusától függ. A legtöbb doboz alján található egy háromszög alakú szimbólum, melynek belsejében egy 1 és 7 közötti szám van. Michael Tunick, a Drexel Egyetem Élelmiszer- és Vendéglátóipari Menedzsment Tanszékének kutató vegyésze szerint a 2, a 4 és az 5 számok jelölik a jó minőségű műanyagot.
A műanyag dobozok ára a fillérestől a több ezer forintos kategóriáig terjed, a biztonságosságuk azonban nem ettől függ: vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük a háromszögben található számot.
Hogy meddig lehet biztonságosan használni egy dobozt, arra nincsen egyértelmű válasz, hiszen annak állapota sokszor attól függ, hogy mennyire gyakran vesszük igénybe. Ha viszont a dobozunk repedezni kezd, a műanyag elszíneződik, esetleg furcsa szagot kezd ereszteni, akkor eljött az idő a lecseréléséhez.
A 10 évnél idősebb műanyag dobozokat pedig – tűnjenek bármennyire is újszerűnek – nem szabad használni.
Továbbiak a cikkben