• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Százhúsz perc, mentővel

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

19 szakrendelést működtetnek Tamásiban, s a közeljövőben két újat is indítanak.

Átadták a felújított rendelőintézetet Tamásiban. Működését az egészségbiztosítási pénztár finanszírozza, üzemeltetője a dombóvári kórház, pontosabban a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft.

Az orvos-igazgató, dr. Keresztes László elmondta: 19 szakrendelést működtetnek Tamásiban, s a közeljövőben két újat is indítanak. Heti hat-hat órában fog működni a diabetológia és a gyermekgyógyászat. Helyben nincsenek szakorvosok, Dombóvárról és más településekről járnak át rendelni.

Az épület korszerű, akadálymentes, a műszerezettség is kielégíti az igényeket, kisvárosi viszonylatban igen jónak mondható. Röntgen, ultrahang, terheléses EKG-készülék is rendelkezésre áll. Folyamatban van a röntgengép digitalizálása, ami azt jelenti, hogy a leletek, az eredmények, az adatok számítógépen továbbíthatókká válnak. Ebben Tamási meg fogja előzni Dombóvárt; ott csak később hajtják végre ezt a fejlesztést.

A beruházás egészéről Széles András alpolgármester elmondta, a mintegy 400 milliós projekten belül 90 milliót költöttek az informatikai és orvostechnológiai fejlesztésekre. Ezzel a járóbeteg-ellátás nagyjából megoldottnak tekinthető a városban.

A súlyosabb esetek tekintetében azonban, nem csak Tamási, de az egész kistérség fehér foltnak számít. Ez alatt azt érti az alpolgármester, hogy fekvőbetegek elhelyezésére csak 50-60 kilométerre van mód - a szekszárdi, a dombóvári vagy a siófoki kórházban -, és a mentőautóidő az uniós átlag kétszerese-háromszorosa. Van ugyan mentőállomás Tamásiban is, ám a betegutak így is irdatlanul hosszúak. Ha kimennek valakiért Nagyszékelybe, majd a szekszárdi kórházba szállítják, az 100-120 perc is lehet.

A háziorvosi rendelők is a felújított épületben vannak. Három orvos látja el a négy körzet pácienseit. A negyedik praxis jó ideje betöltetlen. Meghirdették, s a közeljövőben valószínűleg kiegészül a háziorvosi létszám Tamásiban. Ezzel - az alpolgármester szerint - az egészségügyi ellátás, helyi szinten, minden tekintetben zökkenőmentessé válik.