• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Székely: Sok kórházigazgató aláírja az ÁEEK levelét

Lapszemle Forrás: Klubrádió

Amit a munkáltató kér a beosztottjától, azt a beosztott általában megteszi, mert ellenkező esetben ő húzhatja a rövidebbet.

Nyílt levelet készített a kórházak igazgatóinak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Központ, hogy kifejezhessék felháborodásukat a sajtó félretájékoztatása ellen. A hírről a Klubrádióban kérdezték Székely Tamás volt egészségügyi minisztert.

Mv: Mit gondol erről a levélről, és egyáltalán vajon mennyien, mennyi kórházigazgató fogja aláírni ezt a kezdeményezést, ezt a levelet?

Székely Tamás: Úgy gondolom, hogy nagyon sok kórházigazgató alá fogja írni. Azért fogják aláírni, mert miután jelen pillanatban a kórházak állami tulajdonban vannak, ezért az állam a munkáltatójuk. És hát általában úgy szokott lenni, hogy amit a munkáltató kér a beosztottjától, azt jó, ha a beosztott megteszi, mert ellenkező esetben ő húzhatja a rövidebbet.

Mv: Sok esetben, ahogy fogalmaztak a sajtóban, tény, hogy több eset úgymond túlpörgött, és napokig terjedhettek szakmai pontatlanságok, és túlzó kombinációk mindenféle esetekről a sajtóban. Lehet, hogy ez hozhatta, vagy emiatt jöhetett ez az ötlet erről a nyílt levélről?

Székely Tamás: Nem tudom, én arra gondolok, hogy azért a dolgok nagy része az nem lehet túlpörgött. Ha megnézzük ma Magyarországon a betegeknek a képviseletét, egy központ, ezt az egészségbiztonsági dokumentációs központ látja el, az ő 2015-ös jelentésük alapján a panaszoknak az 51%-a, tehát a kivizsgált panaszoknak az 51%-a az azt mutatta, hogy sérült a betegeknek a megfelelő ellátáshoz való joga, és szintén az ő honlapjukról lehet olvasni, hogy az összes bejelentett megkeresés 17%-ában az emberi méltósághoz való joguk sérült a betegeknek. Na most hogyha ezt egy kormányzati honlap felvállalja és ezt leírja, akkor úgy gondolom, hogy azok az esetek, amik itt a sajtóban uralták az elmúlt napokban a híreket, hogy a beteg nem volt megfelelően ellátva, vagy nem megfelelő körülmények között volt ellátva, akkor ezért, úgy gondolom, hogy ennek valamiféle valóságalapja kell, hogy legyen.

Mv: Ha már említett korábbi jelentéseket, pár héttel ezelőtt került nyilvánosságra az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával készített tanulmány, és a jelentés szerint az összes haláleset 26%-a, több mint 32 ezer haláleset lett volna elkerülhető 2014-ben, ha megfelelő lett volna az egészségügyi ellátórendszer és hatékonyabb lett volna a népegészségügy, ez szerepel ebben a jelentésben, illetve még az is, hogy a 65 évnél fiatalabbaknál minden második haláleset elkerülhető lett volna megfelelő egészségügyi beavatkozással. Nagy visszhangja volt ennek is. Ezeket a számokat mennyire tartja reálisnak?

Székely Tamás: Sajnos reálisnak tartom, mert ha valamiféle nemzetközi összehasonlításban próbáljuk vizsgálni a magyar egészségügyi helyzetet, akkor két olyan honlapot is találunk, nemzetközi honlapot, az egyik az a OECD-nek a honlapja, ahol minden egyes OECD-tagállam évente egy jelentést küld az OECD-nek, és ebből készülnek ilyen összesített jelentések. Ennek alapján a magyar egészségügy a vizsgált országok közül nagyjából a 28. helyen áll. És a másik ilyen nagy felmérés, az az egészségügyi fogyasztói index, ahol a 30. helyen állunk a vizsgált 35 országból. Én azért úgy gondolom, hogy ezek elég rossz helyezések, ha ehhez hozzátesszük azt, hogy 2010 óta a 21. helyről sikerült hátrakerülnünk a 30. helyre, akkor ez azért mindenképpen azt mutatja, hogy valami biztos, hogy nincs rendben.

További részletek az adásban.