• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szerencséje volt a londoni magyar ápolónőnek

Lapszemle 2020.05.11 Forrás: klubradio.hu
Szerencséje volt a londoni magyar ápolónőnek

A Covid-19 nála végül egy hét alatt le is zajlott, de csak majdnem húsz nap után, április közepén engedték újra munkába állni.

Molnár Lamos Krisztina hatodik éve dolgozik londoni állami kórházban, ahol betegeket ápol. Egy hónapja ő maga is elkapta a koronavírust, tapasztalatairól és az ottani helyzetről mesélt a Klubrádióban.

Az Egyesült Királyságban a koronavírusos esetek száma május első hetében már 200 ezer felett járt, a Covid-19 betegségben elhunytak száma pedig meghaladta a 30 ezret, az áldozatok közül több mint száz egészségügyi dolgozó – orvos, kórházi ápoló, házi gondozó. Az első koronavírus-fertőzöttet január 31-én diagnosztizálták országban, amely májusra Európa legfertőzöttebb területei közé került. 

Az ápolónő, aki kórháza nőgyógyászati osztályán dolgozott, március 26-án, a részleg lezárását követően társaival együtt központi irányítás alá került, ami azt jelentette, hogy a főnővér a napi műszakjaiban odavezényelhette, ahol épp a legnagyobb szükség volt a munkájára, ami komoly stresszel járt. Covid-19 betegségben szenvedő betegeket ápolt, dolgozott a belgyógyászati és a legsúlyosabb állapotú koronavírus-fertőzötteket ellátó intenzív osztályon is.

Hamarosan ő is elkapta a betegséget, ami bár komoly rosszulléteket okozott nála, így is viszonylag enyhe lefolyású volt a súlyos kórházi esetekhez képest. Fura, addig nem nagyon érzett szédüléssel, fáradtsággal, gyengeségérzettel kezdődött, aminek azonban kezdetben nem tulajdonított túl nagy jelentőséget, mivel tavasszal rendszerint átmegy rajta valamilyen influenza-szerű betegség.

Sok vád érte aztán amiatt, hogy nem közölte kollégáival a tüneteit, de szerinte egy normális ember szédüléssel és fáradtsággal még nem megy orvoshoz. Azt, hogy ezt mégis meg kellene tennie, pár nap múlva gondolta csak, miután a torokfájás, orrfolyás és hőemelkedés jelentkezését követően két nappal nagyon rosszul lett, légszomjjal és erős fejfájással. Ekkor már szinte semmilyen fizikai aktivitásra nem volt képes, így jelentkezett az orvosánál, aki azt mondta, a több jellemző tünet miatt teszt nélkül is egyértelmű, hogy elkapta a koronavírust.

Akkor nagyon megijedt, mert több rizikófaktor is fennállt az esetében, régebben dohányzott és az életkora szerint is a nagyobb kockázatú csoportba tartozik, az orvos azonban azt mondta, ha nem rosszabbodik az állapota, akkor otthon pihenve is túl lehet a betegségen. A Covid-19 nála végül egy hét alatt le is zajlott, de csak majdnem húsz nap után, április közepén engedték újra munkába állni.

További részletek a riportban.

 

 

Legolvasottabb cikkeink