• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívás: még drágább lesz az e-cigi

Lapszemle Forrás: Hír TV

Újabb adót vet ki a kormány az elektromos cigarettára a Magyar Nemzet birtokába került törvénytervezet szerint.

Az előterjesztésben az szerepel: az e-cigit gyártó és a forgalmazó cégeknek úgynevezett fenntartási díjat kell fizetniük, ez pedig emelheti a termékek árát. Az érdekképviselet úgy véli, az intézkedés a népegészségügyi célok ellen hat. A Hír TV-nek nyilatkozó tüdőgyógyász szerint ugyanakkor az e-cigaretta is káros és nem alkalmas a dohányzásról való leszokásra – írja a hirtv.hu portálja.

Bár jogszabály mondja ki, hogy elektromos cigarettát csak trafikok árulhatnak, az internetes kereskedelmet a törvény képtelen korlátozni. A Hír TV rejtett kamerával érdeklődött az egyik budapesti dohányboltban. Az eladó elmondása szerint kevesen szereznek be trafikban utántöltő folyadékot vagy alkatrészt az e-cigihez.

A Miniszterelnökség vezetője faragna az elektromos cigi árelőnyéből. Lázár János jegyzi azt a törvénymódosítást, amely a töltőfolyadék minden egyes milliliterére 70 forint jövedéki adót vet ki 2017-től.

Az e-cigi forgalmazásáért díjat kellene fizetni, ami tovább drágítaná a terméket. „A nemrégiben bejelentett fenntartási díj, és a továbbiak, amiket a forgalmazóknak kell fizetniük, illetve a januártól kivetni kívánt büntetőadó, ismétlem, egy ártalomcsökkentő alternatívát büntetni kívánó jövedéki adó kivetése, mind egyrészt megdrágítja, másrészt megnehezíti a termékeknek a behozatalát, forgalmazását – vélekedett Pifkó Krisztián, a Villanypára Egyesület szóvivője.

Az egyesület azt hirdeti, hogy az elektromos cigaretta nem jár egészségügyi kockázattal. A tüdőgyógyász jóval árnyaltabban fogalmaz.

Igazából semmi konkrétumot nem tudunk az elektromos cigarettákról, nem történtek tudományos vizsgálatok, nem történtek felmérések, vakon beleugrik a vízbe az, aki az e-cigit választja és nem tudja, hogy mit lélegez be. A hagyományosnál tudja, hogy nagyon-nagyon veszélyes, itt meg azt tudjuk, hogy nagyon veszélyes, de lehet, hogy még inkább veszélyes, lehet, hogy nem annyira veszélyes, de veszélytelennek mondani, vagy egészségesnek mondani az elektronikus cigarettát, nem szabad – hívta fel a figyelmet Mucsi János. A tüdőgyógyász cáfolta azt is, hogy az e-cigarettával le lehet szokni a dohányzásról.