• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szívhang-rendelet helyett…

Lapszemle 2022.11.28 Forrás: medicalonline.hu
Szívhang-rendelet helyett…

Ha a döntéseket megnehezítjük, azzal nem védjük sem az anyát, sem a születendő gyereket: a figyelmet a megelőzésre kell fordítani.

A szívhang-rendelet nem alkalmas az abortuszok számának csökkentésére – derült ki a Magyar Orvosi Kamara Agora című rendezvényén, amely a politikusok által elmulasztott társadalmi vitát igyekezett pótolni a szeptemberben megjelent miniszteri rendelet nyomán, s amelyről a medicalonline.hu tudósított.

Nem változott sem az abortuszt megelőző folyamat, sem a feltételrendszer, amelyet a magzati élet védelméről szóló törvény határoz meg – nyitotta a rendezvény első blokkját, a vitaindító felszólalások sorát Kereszty Éva orvos-jogász. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem tudjuk pontosan, mi volt a jogalkotó szándéka, amikor a törvényhez kapcsolódó rendeletet módosította, hiszen háttéranyagot, indoklást nem tett mellé, annak ellenére, hogy a szabályozásba beemelt fél mondatnak számos súlyos folyománya van. Ezeket hangsúlyozta Laki Beáta, a PTE Magatartástudományi Intézetének bioetikusa, aki szerint, ha a döntéseket megnehezítjük, azzal nem védjük sem az anyát, sem a születendő gyereket: a figyelmet a megelőzésre kell fordítani.

Az orvos kötelessége, hogy terhesség megtartása mellett érveljen, ugyanakkor joga elzárkózni attól, hogy közreműködjön az abortusz végrehajtásában. Ezt már Böszörményi-Nagy Géza, a MOK Országos Etikai Bizottságának elnöke fejtegette, aki szerint a törvények, a kamara alapszabálya és etikai kódexe határozzák meg az orvosok mozgásterét ebben a kérdésben.

A politika megerőszakolta a szakmát, a szakma képviselői, így a szülészet és nőgyógyászati szakmai kollégiumi tagozat, annak elnöke, Demeter János és Kollár Lajos a szakmai kollégium elnöke pedig aktívan asszisztált ehhez. A szívhang meghallgatásának szükségességét és hasznosságát evidenciákkal, irodalmi hivatkozásokkal sem támasztották alá, ahogyan ez elvárható lenne – szögezte le Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke, aki korábban 18 kérdést intézett az ügyben az érintettekhez, amelyekre érdemi választ nem kapott.

A kamara a sajtóból értesült a szakmai irányelv, és annak nyomán a rendelet módosításáról, előzetes egyeztetés nem történt, majd a Belügyminisztérium és a kormány is a szakmára hárította a felelősséget – jelentette ki az elnök, hozzátéve: hazugságra épülő és a hazugságot támogató rendelet alapján nem lehet emberéleteket menteni.

Állami és társadalmi felelősségvállalásra lenne szükség ahhoz, hogy a nők megfelelően élhessenek az önrendelkezési jogukkal, és dönteni tudjanak – vágott bele a 2 percbe Havasiné Ádámszki Emília családvédelmi szolgálatnál dolgozó védőnő. – Olyan állami szolgáltatásra lenne szükség, amelyet bárki igénybe vehet, ha kérdése van a fogamzásgátlásról, a női szerepekről, az anyaságról. Miközben a magyar törvények megengedik, hogy belegyezéssel már 12 éves korban szexuális kapcsolatot lehessen folytatni, ugyanakkor nem lehet életkornak megfelelően – már az óvodától kezdve felépítve – felvilágosítást tartani, mert ennek idehaza nincs hagyománya.

Megtaláltuk a közös pontokat – foglalta össze a mintegy három órás vita tanulságait Svéd Tamás, a MOK titkára. – Valamennyiünk célja az abortuszok számának csökkentése, aminek hatékony eszköze nem a szívhang-rendelet, hanem a felvilágosítás, a megelőzés, és a fogamzásgátlás állami támogatása lenne. Bár a döntéshozók nem tartották fontosnak, hogy ebben a társadalmat mélyen érintő kérdésben párbeszédet folytassanak, a kamara ezt most megtette, hiszen ez a demokrácia alapja - mondta.

A MOK pedig folytatja. Mint jelezték, a jövőben az Agora keretében lehetőséget biztosítanak számos más, az egészségügyet érintő társadalmi kérdés megvitatására. További részletek a teljes cikkben

(Fotó: Halász Nóra, mok.hu)

Legolvasottabb cikkeink