• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szívizmot jelenthet az idő

Lapszemle Forrás: 24 Óra

A Közép-Dunántúli Régióban, így Komárom-Esztergom megyében is megváltozott a szívinfarktust kapott betegek sürgősségi ellátási rendje.

A változtatásoktól azt remélik, hogy többen kerülhetnek műtőasztalra még időben a katéteres központokban. Dr. Czirner József, az Országos Mentőszolgálat Középdunántúli Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója a változásról elmondta, hogy az egész világon szakmailag elfogadott, hogy a szívizmot ellátó ér elzáródása esetén a mihamarabbi katéteres tágítás a beteg életkilátásait, életminőségét jelentősen javítja.

Azonban korábban a régióban nem voltak egyenlők az esélyek. Veszprém megyében kilencvenkét százalék volt a helyszínről katéteres centrumba - Balatonfüredre - szállított betegek aránya, Fejér megyében tizenhat százalék, Komárom-Esztergom megyében csupán hat százalék. Azokon a területeken, ahonnan jó időben ér jó helyre a beteg, mintegy a negyedére csökkent az infarktus okozta halál.

A sürgősségi betegellátás rendjének átalakítását az tette lehetővé, hogy folyamatosan működik a székesfehérvári és a győri centrum. Ennek köszönhetően az eddigi gyakorlat helyett a betegek az egész régióban ötven percen belül katéteres központba kerülhetnek. Eddig a területileg illetékes kórházba szállították őket, aztán onnan alkalmanként tovább a központba - beérkezésükig a baj észlelési helyétől függően 100-160 perc telt el. A szakember elmondta továbbá, hogy Komárom-Esztergom megyében sikerült az esetkocsikat fejleszteni, így a helyszínre érkező mentő orvosának, mentőtisztjének megvan minden olyan tudása, eszköze, műszere, gyógyszere, amely megfelel az európai szintű követelményeknek.

Az ellátási rend pedig a következőképpen alakul a jövőben: az ÁNTSZ regionális szervezete a sürgősségi betegbeutalás keretében a településeket, kórház közbeiktatása nélkül, a legközelebbi - időben legközelebbi - centrumhoz csatolta. Ezek a központok Székesfehérváron, Győrben, Budapesten és Balatonfüreden működnek.