• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Szívsebészet: Ha egy gyerek rossz, az nekünk jó

Lapszemle 2018.06.04 Forrás: magyaridok.hu
Szívsebészet: Ha egy gyerek rossz, az nekünk jó

Az egészségügyi ellátásban nem lehet tíz-tizenöt évvel korábbi eszközöket, berendezéseket, eljárásokat alkalmazni.

A medicinán belül kicsiny, ám annál fontosabb terület a veleszületett szívhibák gyógyítása. Mert világszerte csak a gyerekek egy százaléka születik beteg szívvel, ám ez Magyarországon évente mintegy 800 olyan gyermeket érint, akik kezelés, műtét nélkül halálraítéltek. Megfelelő ellátással azonban 95 százalékuk nemcsak megmenthető, de felnőve dolgozhat, családot is alapíthat, teljes életet élhet - írta a magyaridők.hu. az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpontjában készült riportban.

A WHO felmérése szerint majdnem minden századik gyermek veleszületett szívbetegséggel jön a világra. Magyarországon ez évente mintegy 800 szívbeteg gyermeket érint, akiknek a 95 százaléka időben elkezdett, megfelelő kezeléssel megmenthető. Hazánkban itt, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpontjában végzik a gyermekkori szívműtéteknek több mint nyolcvan, a szívkatéteres terápiás beavatkozásoknak pedig csaknem a száz százalékát.

Évente átlagosan 500 gyermeket operálnak itt, és mintegy 400-nál végeznek szívkatéterezést. Az országból mindenhonnan jönnek ide kis betegek, vannak, akik több hetet vagy akár hónapot is kénytelenek bent tölteni. 2016 vége óta az édesanyák is beköltözhetnek a kórházba a – 140 centinél kisebb – gyerekekkel, a rácsos kiságyak vagy a betegágyak mellett mindenütt ott vannak a kihúzható kanapék, és a felnőttek számára külön vizesblokkokat is kiépítettek.

Az osztály két emeletén majdnem minden ágy foglalt, a 18 ágyas intenzíven is mindig fekszik legalább 16 gyerek. A maradék kettőn csak azért nem, mert egyszerűen nincs annyi intenzív szakápoló, amennyire szükség lenne, így viszont nem is tudnak annyi operációt végezni, amennyit lehetne és kellene. Prodán Zsolt osztályvezető főorvos szerint ennek az az oka, hogy miután néhány kilométeren belül rengeteg a klinika, kórház, nagyon sok intenzív osztály is van, és az intézmények egymásra ígérnek. További szűk keresztmetszetek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink