• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Szívsebészet: Ha egy gyerek rossz, az nekünk jó

Lapszemle 2018.06.04 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Szívsebészet: Ha egy gyerek rossz, az nekünk jó

Az egészségügyi ellátásban nem lehet tíz-tizenöt évvel korábbi eszközöket, berendezéseket, eljárásokat alkalmazni.

A medicinán belül kicsiny, ám annál fontosabb terület a veleszületett szívhibák gyógyítása. Mert világszerte csak a gyerekek egy százaléka születik beteg szívvel, ám ez Magyarországon évente mintegy 800 olyan gyermeket érint, akik kezelés, műtét nélkül halálraítéltek. Megfelelő ellátással azonban 95 százalékuk nemcsak megmenthető, de felnőve dolgozhat, családot is alapíthat, teljes életet élhet - írta a magyaridők.hu. az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpontjában készült riportban.

A WHO felmérése szerint majdnem minden századik gyermek veleszületett szívbetegséggel jön a világra. Magyarországon ez évente mintegy 800 szívbeteg gyermeket érint, akiknek a 95 százaléka időben elkezdett, megfelelő kezeléssel megmenthető. Hazánkban itt, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszívközpontjában végzik a gyermekkori szívműtéteknek több mint nyolcvan, a szívkatéteres terápiás beavatkozásoknak pedig csaknem a száz százalékát.

Évente átlagosan 500 gyermeket operálnak itt, és mintegy 400-nál végeznek szívkatéterezést. Az országból mindenhonnan jönnek ide kis betegek, vannak, akik több hetet vagy akár hónapot is kénytelenek bent tölteni. 2016 vége óta az édesanyák is beköltözhetnek a kórházba a – 140 centinél kisebb – gyerekekkel, a rácsos kiságyak vagy a betegágyak mellett mindenütt ott vannak a kihúzható kanapék, és a felnőttek számára külön vizesblokkokat is kiépítettek.

Az osztály két emeletén majdnem minden ágy foglalt, a 18 ágyas intenzíven is mindig fekszik legalább 16 gyerek. A maradék kettőn csak azért nem, mert egyszerűen nincs annyi intenzív szakápoló, amennyire szükség lenne, így viszont nem is tudnak annyi operációt végezni, amennyit lehetne és kellene. Prodán Zsolt osztályvezető főorvos szerint ennek az az oka, hogy miután néhány kilométeren belül rengeteg a klinika, kórház, nagyon sok intenzív osztály is van, és az intézmények egymásra ígérnek. További szűk keresztmetszetek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink