• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szócska Miklós: újraindítottuk a rendszert

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az államtitkár szerint nem szabad elmenni amellett, hogy milyen állapotban vette át a kormány 2010-ben az egészségügyet.

Több ezerrel fogjuk csökkenteni a várakozók számát bizonyos műtéteknél a célzott várólista-kezelési program nyomán – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában az egészségügyért felelős államtitkár.

Szócska Miklós szerint az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megteremtenie egy XXI. századi, felelős egészségügy alapjait, ugyanakkor beismerte: még rengeteg teendő vár rájuk. A további tervek közt egyebek mellett szerepel a szűrési rendszer reformja, valamint egy rezidenseknek szánt mentorprogram - olvasható az mno.hu portálon.

Szócska szerint nem szabad elmenni amellett, hogy milyen állapotban vette át a kormány 2010-ben az egészségügyet. Emberierőforrás-válság dúlt, elakadt a nővérutánpótlás, a migráció 2004 óta nőtt. Ráadásul az adatokkal sem voltak tisztában. Még kutatóként sikerült elérnie, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlására vonatkozó számokat hozzák nyilvánosságra, azóta tudják követni az alakulásukat, és be tudnak avatkozni. Másik fontos tényező, hogy a kórházak komoly gazdasági válságban voltak, és az előző kormány húsznál több egészségbiztosítási alapot akart létrehozni, ezzel bírni fizetésre az állampolgárokat. És akkor a vizitdíjról, kórházi napidíjról, amelyet 2008-ban népszavazás útján sikerült eltörölni, még nem is beszéltünk. Mindezek tetejébe pedig megkapták a gazdasági világválságot, itthon pedig egy népegészségügyi válság is tetőzött. Megjegyezte: a válságkezelésen kívül számos eredményt tudnakk felmutatni.

Az orvoselvándorlásról az adatgyűjtésből csak egyvalamire tudnak következtetni, mégpedig arra, hogy hányan kérik ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Ugyanakkor megnézték azt is, hogy hány magyar szakember van regisztrálva külföldön, és ez a két adat már 2008–2009 körül is megegyezett. Mostanra már azt is tudják, hogy az éves számokból mennyi a Magyarországon végzett külföldi hallgató, így az ő számukat le tudjuk vonni. Az adatok megtisztítása után világosan látszik, hogy a tavalyi már a második olyan esztendő volt, amikor egyértelműen csökkent a külföldre távozó doktorok száma. Mostanra a 2009-es szint alá került, ami óriási eredmény az államtitkár szerint.

Ezenkívül két körben megemelték a béreket, ez az intézkedés csaknem százezer embert érintett mindkét körben, illetve az alapellátásban 26 százalékos finanszírozásemelést hajtottak végre. Nem feledkeztek meg a fiatal szakorvosjelöltekről sem, a rezidenseknek ösztöndíjprogramot indítottak.

Szócska szerint elmondható tehát, hogy négy éven keresztül célzott, megfeszített, a világválság ellenére zajló válságkezelés történt.

A teljes interjú a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható.

Legolvasottabb cikkeink