• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska: Nincs zavar, zavarkeltés van

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Az államtitkár kijelentette: igyekeznek minél előbb eljuttatni a mentesítési kérelmeket a kollégákhoz.

Csütörtökön jelentette be az egészségügyi államtitkár, hogy egységes informatikai rendszert alakítanak ki az egészségügyben. Ennek nyomán lesz elektronikus recept, könnyebb lesz gyógyszerhez jutni, megszűnik a vizsgálatok duplikációja, mert az orvosok és ápolók - a megfelelő felhatalmazások alapján – hozzáférnek majd az egyes intézmények vizsgálataihoz, emellett a népegészségügyi szűrésekre is célzottabban hívhatják majd az embereket – mondta Szócska Miklós az M1 Az Este című műsorában, melyet a hirado.hu idéz. Az új rendszertől azt várják, hogy könnyebb lesz a betegek élete, és hatékonyabb az orvosok munkája – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva kifejtette: vannak olyan programok, amelyeknek már megvan a támogatási szerződése, és amelyek esetében már aktív munka zajlik. Példaként említette azt a nyilvántartást, amely „tisztába teszi, hogy hány aktív orvos és ápoló van a rendszerben", egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy "az intézmények jelezzék, mennyi és milyen képzettségű szakdolgozóra és orvosra van szükségük". A fejlesztések a védőnői szűrőprogramokat is érinti, a terepet járó dolgozók ugyanis a jövőben táblagépekbe viszik majd fel az eredményeket, az információs felhőn keresztül pedig a háziorvosok, gyógyterapeuták, iskolaorvosok is betekintést nyerhetnek az adatokba – közölte.

Az államtitkár a kötelező nyugdíjazásokkal kapcsolatban megjegyezte: mindenkit arra kér, hogy nyugodjon meg, nincs zavar, „egyfajta zavarkeltés van", és igyekeznek minél előbb eljuttatni a mentesítési kérelmeket a kollégákhoz. Arra a kérdésre, hogy született-e eddig elutasító határozat, úgy válaszolt: eddig csak igeneket látott. Az Országos Onkológiai Intézet maradék 148 dolgozójának is rövidesen küldik a - mint hangsúlyozta: jóváhagyó - határozatokat, hozzátéve: néhány héten belül mindent kiküldenek, a gazdasági társaságból visszaalakult kórházak mentesítési kérelmének köre azonban csak most érkezik be.

Szócska Miklós arról is beszélt, hogy az eddigi béremelések hatására többen vállaltak munkát az egészségügyben, és csökkent azoknak a száma is, akik külföldi munkavállalási engedélyt kértek.

A kórházak átalakításáról elmondta: 1996 óta különböző etapokban próbálkoztak a gazdasági társasági formaváltással, ám mára ez lett a legeladósodottabb rétege a kórházaknak. A Magyar Kórházszövetséggel egy olyan új intézményi forma kialakításán dolgoznak, amely hatékonyabb működést eredményezhet – jegyezte meg.

Az egészségügyi államtitkár kiemelte: a várólisták helyzete nem pusztán pénzkérdés. A jelenlegi helyzetnek részben adminisztratív, részben szakmai-etikai és részben pénzügyi okai vannak – mondta. Szócska Miklós elmondta, a megoldás is többszereplős, a várólisták tisztulásával kapcsolatban pedig azt ígérte, hogy „nagyon komoly előrelépést látnak majd a polgárok a jövő időszakban".