• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szóvivőt mindenkinek! Ez a legjobb ötlet?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Egy ápoásetikus véleménye a most induló egészségügyi szóvivő képzésről.

A hírek szerint egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot indít a volt Nyugat-magyarországi Egyetem, kihelyezett képzéssel Budapesten. „A szakon végzett hallgató alkalmas az általa képviselt intézmény kommunikátoraként közreműködni a megfelelő kommunikációs információ áramlásban; hatékonyan, professzionális módon képviselni és közvetíteni a beteg–orvos, beteg–beteg, orvos–orvos közötti személyes, illetve a társadalmi, a munkahelyi, az intézményi, a szakterületi és a sajtókapcsolati területeken. A megszerzett kommunikációs szakmai ismeretek birtokában a kommunikációs feladatokat magas színvonalon látja el a közigazgatási és orvos szakmai intézményekben, a szakmai szervezetekben és a civil szervezetekben, valamint részt vesz ezen intézmények kommunikációjának a tervezésében és megvalósításában" – áll a felhívásban, idézi Rozsos Erzsébet ápolásetikus.

Helyes kis program, különösen az a része érdekes, ahol a kiképzett személy professzionális módon képvisel és közvetít majd a beteg–orvos, beteg–beteg, orvos–orvos közötti személyes kapcsolatban. A fene egye meg, hogy az orvosoknak ez nem jutott eszükbe! Itt van az orvosi munkaterhek csökkentésének ideje. Nem kell a beteget tájékoztatni: ki kell adni a feladatot a szóvivőnek – olvasható a nepszava.hu oldalán.

A programba való belépés feltétele egy egyetemi diploma megléte, a teljes magyarországi képzés választékából. Ami remek ötlet, mert a szociológusok például rögtön kiszámolhatják, hogy az időseket ellátó osztályokon mennyivel több időt kell az ápolóknak a betegekkel tölteniük.

Vajon mit szólnak a szakmai érdekképviseletek, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, amikor képviseletükben képzett szóvivők veszik át a szót? Nem kell ücsörögniük a bértárgyalásokon, lesz, aki bejár a minisztériumba, oldozgatja a konfliktusokat helyettük.

Persze az egészségügyben megalakult civil szervezetek külső kommunikációját is megtervezhetnék ezek a felkészített emberek. Például a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) mondandóját, sőt egy szóvivő jutna Sándor Máriának is. Milyen nagy lehetőség, pont most, amikor közölte, hogy neki már mindenből elege lett.

Nekem úgy tűnik, ez a legjobb ötlet, amit mostanában az egészségügy megmentésére hallottam. Azóta legalábbis, hogy tavaly ősszel az Ipsos nemzetközi kutatása szerint a lakosság 63 százaléka nyilatkozott kritikusan a magyar egészségügy helyzetéről. De azt is alátámasztja, amit a Republikon Intézet a minap nyilvánosságra hozott: nekik a kutatásban résztvevők 43 százaléka jelentette ki, hogy nem érzi magát biztonságban az egészségügyben.

Legolvasottabb cikkeink