• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sztrájkhangulatban: ki fogat húz, ki időt, ki a rövidebbet

Lapszemle 2019.09.02 Forrás: 168 Óra
Sztrájkhangulatban: ki fogat húz, ki időt, ki a rövidebbet

Jelenleg mindenki azt csinálja, amihez ért: a fogorvos fogat húz, a kormányzat az időt, a beteg meg a végén a rövidebbet.

Hétfőn kezdődik a szeptember 13-ig tartó fogorvossztrájk. Több mint ezer, az alapellátásban dolgozó orvos egyszerre megy szabadságra. A megmozdulás célja, hogy felhívják a jogalkotók figyelmét a finanszírozási problémákra: szerintük legalább meg kellene duplázni a lakossági fogászati alapellátására jutó állami forrásokat annak érdekében, hogy az egészségbiztosító a valós költségeket fizesse ki az orvosoknak - írja a 168.hu.

Most egy foghúzásért 300 forintot kapnak, ennél azok az eszközök is többe kerülnek, amelyek a beavatkozáshoz szükségesek. A magyar egészségügyi ellátórendszer első számú védelmi vonala az alapellátási rendszer. Az egészségügyi alapellátás fontosabb intézményei: a háziorvosi, a házi gyermekorvosi ellátás, a fogorvosi alapellátás, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás, a védőnői ellátás, az iskola-egészségügyi ellátás. Ha a fogorvosok kilépnek a rendszerből, az első számú védvonal egy része esik el.

„Kedves Pácienseink!

Az alapellátó („körzeti”) fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek, még akkor is, ha Önök ebből a mindennapi kezelések során nagyon keveset vagy talán semmit sem tapasztalnak. Az egészségbiztosító által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelések költségeit. A fogaszati ellátás finanszírozásában meglévő problémákat a Magyar Orvosi Kamara rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, azonban sajnos érdemi és lényegre törő megoldás nem születik” – így kezdődik az a tájékoztató szöveg, amellyel a napokban csaknem ezer rendelőben találkozhatnak a kezelésre érkezők.

A fogorvosok azzal folytatják, hogy a jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyermekvállalás idején. Gondot jelent a gépek, a berendezések javítása, karbantartása, az új eszközök beszerzése. Nagyon sok a betöltetlen fogaszati, a gyermek- és iskolafogászati körzet. Mint írják, ezek miatt tartanak szeptember 2-tól szeptember 13-ig figyelemfelhívó akciót: ebben az időszakban a kijelölt fogorvosi rendelőkben a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkezők sürgősségi ellátását végzik el.

Van olyan önkormányzat, amelynek nem tetszik ez a tájékoztató, és már lépett is. A tatabányai polgármesteri hivatal például többször levélben figyelmeztette az akcióban részt vevő orvosokat, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel. Utasította őket, hogy vegyék le a tájékoztatókat a rendelőkben.

...

– Jelenleg mindenki azt csinálja, amihez ért – mondta Nagy Ákos fogorvos, az akció szóvivője –: a fogorvos fogat húz, a kormányzat az időt, a beteg meg a végén a rövidebbet, hiszen ha a fogorvosok feladják a szerződéseiket, a betegek nem jutnak kedvezményes ellátáshoz.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink