• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sztrájkkészültséget emlegetnek az egészségügyiek

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Sokan számítottak a sztrájktárgyalók által követelt extra pénzre.

„Milyen ország az ahol az elesett kiszolgáltatott beteg emberekért dolgozó egészségügy és szociális ágazatban dolgozó emberek megbecsülése a béka segge alatt van? Megmondom: lelketlen és embertelen!" „Ezek tényleg nem adtak semmit, és közben saját anyám se hiszi el, hogy nem kaptam." - írta a népszava.hu.

Ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel reagáltak az ápolónők és a műszaki területen dolgozók a csütörtöki kormányinfón elhangzottakról tudósító cikkekre. Egyértelművé vált ugyanis: a kormány nem támogatta, hogy egy havi plusz juttatást kapjanak még decemberben az egészségügyiek, köztük a műszaki és gazdasági területeken dolgozók. Az utóbbiak azért is nagyon várták ezt a pénzt, mert ők kimaradtak az egészségügyet érintő valamennyi béremelésből. A lapunknak nyilatkozók azért sem értik, hogy mi történt, mert még a kormánypárti média, a Magyar Idők is arról írt a múlt héten, hogy a december 13-i kormányülésre készült előterjesztés szerint az ápolók, az orvosok és az asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt - írta a lap.

A kormánnyal tárgyaló érdekvédőket hiába keresték, egyetlen tagjuk sem reagált a Népszava megkeresésére. A bértárgyalásokról távol tartott szakszervezetek közül az 5.12 elnöke, Kiss László maga sem hiszi, hogy megtörténhet, tényleg nem kapnak semmit. Szerinte lehetséges, most csak szondázza a kormány az ágazatban dolgozókat és elképzelhető, hogy végül mégis bejelentik, lesz plusz pénz. Mert ha nem – mondta – azt már nem hagyhatják szó nélkül. – Senki ne gondolja, hogy nincs összefüggés a leromlott géppark miatt elmaradt kezelések és a műszakiak meg nem becsülése között. Közel ezer orvosi gépszerelő és egyéb karbantartó, további 4-5 ezer egyéb szakdolgozó hiányzik a betegágyak mellől. A nyugdíjas korú gazdasági, műszaki területen dolgozók eleve nem kaptak engedélyt, hogy maradhassanak, a helyükbe pedig nem érkezett senki. Nem is csoda! Ennyi pénzért ki jönne ide dolgozni? – fogalmazott az érdekvédő.

– Miután megszellőztette a kormánypárti sajtó, hogy jöhet ez az év végi extra pénz, órási volt a várakozás – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet (FESZ) elnöke, aki szerint hiába kaptak az orvosok rövid idő alatt igen nagy béremelést, ha az ágyak mellett dolgozók közül sokan továbbra is csak a szakmai minimálbér körüli összeget viszik haza.

Legolvasottabb cikkeink