• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szükséges a védőoltás, ám rengeteg a tévhit

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Az orvos a betegért van, a páciens üdve a legfőbb.

Közeleg az influenzaszezon, a védőoltás szükségességét illetően azonban bizalmatlanság alakult ki az utóbbi években. Papp Lajos eloszlatja a tévhiteket, egyben állást foglal a vakcina fontosságával kapcsolatban. A szívsebészprofesszorral a sokszor jogos aggodalmakról a Magyar Hírlap – online készített beszélgetést.

Papp Lajos szívsebészprofesszor a közelmúltban megfogalmazta egyértelmű álláspontját a védőoltások fontosságát illetően. A közlemény szerint az orvostudomány bizonyította, hogy a vakcinák segítségével sok millió ember egészsége megóvható. A professzor szerint ehhez hasonló, emberiséget mentő felfedezés az utóbbi háromszáz évben nem történt. Ám mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai, viszont egyértelműen kijelenthető, hogy az előnyök messze meghaladják az esetleges szövődmények károkozását.

Papp Lajos elmondta, mindezek ellenére a védőoltásokkal kapcsolatban a szülők részéről jogos aggodalmak merülnek fel. Az általános tapasztalat szerint a gyermeknél annak ellenére, hogy megkapja az influenza elleni vakcinát, esetenként kialakulhat a felső légúti infekció. Ennek több oka van. Elképzelhető, hogy amikor a beteg az injekciót megkapta, már benne volt a szervezetében a vírus, csak épp a látens szakaszban, tehát nem jelentkeztek a betegség tünetei – fogalmazott a professzor.

Mint kifejtette: az immunrendszer lényege, hogy az idegen kórokozók ellen a saját háztartását felpörgeti, ezért a védőoltás lényege az időzítés. Kiemelte, amikor a beteg túl korán kapja meg, akkor a hatása legyengülhet, ha pedig a fertőzés már jelen van, de még nincsenek tünetek, úgy az oltóanyag hatása szintén nem éri el eredeti célját. Ezért nagyon fontos tudni, ha bármilyen gyulladás vagy az immunrendszert megterhelő betegség jelen van a szervezetben, nem szabad beadatni a védőoltást. Mostanában kellene az embereknek megkapni az influenza elleni vakcinát, hogy a körülbelül egy hónap múlva betörő járványra fel tudjon készülni a szervezetük. Ezzel szemben mindenki akkor kap majd észbe, amikor már tele vannak a rendelők páciensekkel. Nagyon fontos tehát, hogy nem a bajban kell a védőoltást beadatni, hanem még előtte – húzta alá Papp Lajos, hozzáfűzve azt is, a gyermekek, illetve az idősek esetében, akiknél fokozottabb a fertőzésveszély, különböző lehetőségek merülnek fel. Szerinte a fiatalkorú, aki közösségbe jár nap mint nap, majdnem biztos, hogy elkapja a betegséget. Az idősebbek elkerülhetik a fertőzést, mivel leginkább otthon vannak, tehát egyfajta karantén védi őket a vírusokkal szemben.

Mindkét esetnek, az oltásnak és a szeparációnak is megvan a maga hátránya és előnye, a szülőnek vagy gondviselőnek pedig mérlegelnie kell a megfelelő orvosi tájékoztatás mellett, hogy melyik lehetőséget választja. Ehhez természetesen a kezelőorvosnak vagy a tanácsadónak teljes körű tájékoztatást kell adnia, és ismertetni kell a kockázati tényezőket az egyes védekező mechanizmusok esetében – mutatott rá a professzor.

A híradások influenzajárvány idején sokszor felhívják a figyelmet arra, hogy egyre több vírustörzs üti fel a fejét, amelyekkel szemben az oltóanyag képtelen teljes körű védelmet nyújtani. A professzor kifejtette, valóban nem adhat százszázalékos biztonságot az injekció, ám fontos tudni, a védőoltás tulajdonképpen egy csomag, amelyben nagyon sok kis különbséggel bíró vírus van. Hozzátette, tény, hogy a minimális differenciákkal szemben nem nyújt védelmet az általános védőoltás. Papp Lajos szerint azonban jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem betegszünk meg, ha még a járvány előtt beoltatjuk magunkat.

Azoknak, akik valamilyen oknál fogva elveszítették a bizalmukat az ellenanyagokkal szemben, természetesen van választási lehetőségük. Ilyenkor a szervezetünk természetes védekező rendszerét kell erősíteni, például szabad levegőn mozogni, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani és lelki-szellemi örömökhöz jutni, mivel ezek mind az alapimmunitást segítik. Ezenfelül a speciális influenzavírus ellen az erre kifejlesztett védőoltás is segíthet – húzta alá a szívsebészprofesszor.

A közleményben szerepel, hogy a bizonytalanság az influenza-védőoltásokkal kapcsolatban azért alakulhatott ki, mert az orvos–beteg kapcsolatból mára eltűnt a bizalom. Ezzel kapcsolatban a professzor elmondta, amikor betegközpontúvá akarjuk tenni az egészségügyet, az azt jelenti, hogy valami korábban már nagyon elromlott. Az orvosok a betegekért vannak, a középpontban csak a páciens állhat. „Amennyiben ez nem így történik, akkor nem gyógyításról beszélünk. Az orvostudomány a kezdetektől fogva arra az alaptételre épül, hogy a beteg üdve a legfőbb – emelte ki Papp Lajos.