• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szülés után muníció kellene, nem útilapu

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Sem a házi gyermekorvosi, sem a védőnői szolgálat nincs felkészülve az egynapos babák fogadására, ellátására

Csak a kórházak és nem az anyák szemszögéből gondolták végig az „egynapos szülészet" új szabályait, a tervezet ugyanis nem garantálja azokat a szolgáltatásokat, amelyekre a kórházakból frissen kikerült anyáknak szükségük lehet - írta a népszava annak kapcsán, hogy a tervek szerint bizonyos feltételekkel a szülés után 24 órával a kismamák támozhatnának a szülészetekről.

- Saját felelősségükre elvileg eddig is bármikor távozhattak az anyák a kórházból, a szülészet nem börtön – mondta a lapnak Siklós Pál, a Róbert Károly Magánkórház orvosigazgatója, szülész-nőgyógyásza, aki korábban maga is évtizedeket töltött az állami ellátórendszerben. - Eddig is, ha volt otthon támogató család, a nő mehetett. Más kérdés, hogy csak nagyon kevesen éltek a lehetőséggel, többnyire három napnál tovább maradtak – osztja meg tapasztalatait az orvos.

Mint mondja: a rendelettervezet elég szigorú, mert az először szülő anyáknak nem engedné a 24 óra utáni távozást. Szerinte, a baj inkább ott van, hogy sem a házi gyermekorvosi, sem a védőnői szolgálat nincs felkészülve az egynapos babák fogadására, ellátására.

Az utóbbit a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) elnöke, Csordás Ágnes, és Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYSZ) elnöke is megerősíti. Póta György és Csordás Ágnes is elsőként azzal érvel, hogy a jelenlegi munkarendjükbe, ami nem 24, csak napi 8 órás szolgálat, teljes felelősséggel nem fér bele, hogy az egynapos babákat fogadják.

Póta György szerint éppen a gyermek szempontjából aggályos a lerövidített kórházi tartózkodás. Az ugyanis nem megengedhető, hogy az újszülöttet éppen a legkritikusabb három napban, amikor jönnek elő a váratlan problémák (sárgulás stb.), ne lássa orvos. Ez pedig könnyen előfordulhat, ha a baba pénteken érkezik haza, mert legközelebb csak hétfőn van rendelés. Ebben az esetben nincs más megoldás, mint az ügyelet, vagy visszamenni a kórházba, mert ott van neonatológus (újszülött ellátó specialista), aki azonnal közbeléphet, segíthet. Probléma lehet az is, hogy az ország harmadán nincs gyerekorvos, felnőtt háziorvosok látják el a kicsiket is. Póta szerint a jogszabály-előkészítők csak a kórházak szempontjaira gondoltak, a kórházon kívüli ellátókéra nem. További részletek, aggályok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink