Az emberre egyelőre vagy nem veszélyesek, vagy általában enyhe tünetekkel járnak.
Van olyan baktérium- és vírusfertőzés is vágóállatoknál, amelyet nem kötelező jelenteni a hatóságoknak, így a kórokozók akár a bolti húsokba is bekerülhetnek. Ezek a fertőzések emberre egyelőre vagy nem veszélyesek, vagy általában enyhe tünetekkel járnak, és a kórokozók a húsok megfelelő hőkezelésével el is pusztulnak. Ugyanakkor az utóbbi időben az USA-ban, Nagy-Britanniában, Dániában és Németországban is megkongatták a vészharangokat, hogy hosszabb távon ebből baj lehet – írja az origo.hu portálja.
Az LA-MRSA kórokozó jelenlétét az Európai Unióban sem kötelező jelenteni az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságoknál, és a World Organisation for Animal Health (OIE, Állategészségügyi világszervezet) listáján sem szerepel, így pontos adatok sincsenek arról, hogy az vágóállat-állomány mekkora része fertőzött.
A 2000-es évek elején még nem volt jellemző ez a baktérium, ám 10-12 év alatt nagyjából 50–80 százalékot ért el az átfertőzöttség Európában, az USA-ban és Kanadában, bár országonként jelentős eltérések lehetnek – válaszolta az Origo kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hogy a magyarországi állatállomány mekkora része érintett, arról nincs adat, hiszen nálunk sem kötelesek jelenteni az állattelepek, ha észlelik a baktérium jelenlétét.