• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teljes káosz az ország közepén

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Ember legyen a talpán, aki kibogozza, hogy Budapesten mely kórház mely osztálya tulajdonképpen kinek is az ellátásáért felelős.

Miközben a budapesti egészségügyi ellátás legfőbb problémájának a tervezett új szuperkórház körüli események látszanak, főként a kórház építési helye kap figyelmet, a valós szakmai feladata helyett háttérbe szorul, hogy a budapesti és az arra szorosan ráépülő Pest megyei ellátási rendszer maga a káosz - figyelmeztetnek egészségügyi szakértők a napi.hu portál szerint.

A közvélekedés szerint a hazai egészségügyi rendszeren belül Budapest lakosságának kiemelten előnyös a helyzete. A fővárosban dolgozik számban és arányaiban is a legtöbb orvos, itt van az ország vezető orvosegyeteme és a kiemelt országos intézetek. Az azonban feledésbe merül, hogy a fővárosi kórházi kapacitások csupán 60 százalékát használják a budapestiek, további 20 százalékot a Pest megyeiek, a maradék 20 százalékot pedig a távolabb vidékekről érkezők vesznek igénybe. Ám amíg az elmúlt években a távoli megyékből Budapestre érkezők aránya lassan csökkent, ugyanez nem mondható el a Pest megyeiek részéről.

Az egészségügyi ellátás valós minősége gyakran nem írható le csak statisztikai adatokkal, Pest megye esetében azonban szinte csak kritikus adatokat találunk. Mintha az elmúlt évtizedekben Pest megye önálló alapszintű egészségügyi rendszerét és ellátását elfelejtették volna megtervezni és megszervezni, emiatt napjainkra kritikus helyzet alakult - hívják fel a figyelmet egészségügyi szakértők.

Ember legyen a talpán, aki kibogozza, hogy Budapesten mely kórház mely osztálya tulajdonképpen kinek is az ellátásáért felelős. Például a 10 ezer fős Pest megyei kisváros, Biatorbágy aktív fekvőbeteg-ellátásáért - a szakmánként megosztott ellátási feladatok miatt - 17 budapesti kórház az illetékes, ezek közül jó néhány a másik két központi térségben helyezkedik el, amelyekben az ellátandó lakosságnak már 43 százaléka Pest megyei.

A legjobb és a legrosszabb megye közötti különbség 2015-re viszont már 55 százalékra nőtt: Budapestnek az országos negyedik hely jutott, Pest megye pedig sereghajtóvá vált, 20 százalékkal rosszabb CMI értékkel, mint amilyennel 1995-ben rendelkezett. Mindezek miatt a szakértők szerint ideje volna elgondolkodni a hazai GDP csaknem 50 százalékát megtermelő Közép-magyarországi régió, és azon belül különösen Pest megye egészségügyi ellátásának a teljes átszervezéséről, amely még kifogástalan szakmai tervek és szinte korlátlan források mellett is legalább egy évtizedet igényel.

A teljes cikk a napi.hu portálon olvasható.