• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az iskolákat

Lapszemle 2020.09.16 Forrás: magyarnemzet.hu
Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az iskolákat

Jó idő esetén megtarthatóak a tanórák az udvaron; kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást.

A köznevelési intézmények nem vehetik félvállról a járványügyi szabályok betartását, ugyanis bármikor betoppanhatnak a népegészségügyi szakemberek, hogy felülvizsgálják, rendesen kitakarítottak-e és rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer – értesült a magyarnemzet.hu. A diákok és pedagógusok védelmében elrendelt, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket Müller Cecília országos tiszti főorvos kérésére végezték, illetve végzik a járási hivatalok illetékesei.

Néhány iskola ideiglenesen már digitális munkarendre tért át, de országos iskolazárra továbbra sem kell számítani. Ha baj van, csak a járvány által érintett osztályt, évfolyamot vagy iskolát izolálják, miközben rendszerszinten normál üzemmódban folyik az oktatás – tette egyértelművé ismét Orbán Viktor kormányfő a köztévének adott hétvégi interjújában.

Az iskolák szigorú járványügyi előírások szerint igyekeznek minimalizálni a vírusfertőzés előfordulását, a központi ajánlás alapján mindenhol saját intézkedési tervet kellett kidolgozni. A kormány biztosította a tanévkezdéshez szükséges fertőtlenítőszer-mennyiséget, és mint megtudtuk, odafigyelnek arra is, hogy a készletek valóban mindenhol rendelkezésre állnak-e.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint az országos tiszti főorvos már augusztus 13-án körlevélben kérte fel a népegészségügyi feladatkörben illetékes járási, illetve kerületi hivatalokat, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék a nagytakarítás meglétét a hozzájuk tartozó közoktatási intézményekben. Müller Cecília szintén körlevelében kérte, hogy az ellenőrzések során vizsgálják meg a járvány terjedésének megelőzésére szolgáló tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítő szerek, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is.

Mint írták, az elvégzett ellenőrzések tapasztalatairól a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai szeptember végéig küldik meg összefoglaló jelentésüket, így a felmért helyzetről a jelentések összesítését követően várható bővebb tájékoztatás. Hozzátették: az Emmi nem végez hatósági ellenőrzési feladatot, az oktatási intézmények járványügyi intézkedéseinek betartását minden esetben a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási, valamint fővárosi kerületi hivatalai végzik.

A legfontosabb szabályokat rögzítő, folyamatosan aktualizált intézkedési terv elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Eszerint a tanítási órákon és foglalkozásokon lehetséges, de nem kötelező a szájmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát. Jó idő esetén lehetőség van a tanórák udvari megtartására; kerülni kell az osztályok keveredését, fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket (ünnepség, bál, kulturális programok). A nevelőtestületek főként az online térben szervezik meg az értekezleteiket és szakmai megbeszéléseiket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink