• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

TAJ-szám nélkül is kaphat oltást

Lapszemle 2021.01.05 Forrás: nepszava.hu
TAJ-szám nélkül is kaphat oltást

A Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így az érvényes TAJ-számmal nem rendelkezőknek is.

Az elmúlt bő egy hét alatt negyvenezer ember koronavírus elleni oltására elegendő vakcina volt az országban, ám eddig ennek mindössze egyharmadát adták be. Az elsőként oltandó csoportba az egészségügyben dolgozók tartoznak. A jelentkezésük önkéntes, és eddig a betegekkel foglalkozók mindössze tíz százaléka élt a lehetőséggel. A Népszava több szakmai szervezetet is megkeresett, azt tudakolva, hogy mi az oka az érdektelenségnek. Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke a mérsékelt oltakozási kedvet részben az ünnepekkel, részen a hektikus munkabeosztással magyarázta. Azt mondta: ő biztos abban, hogy ezen a héten, amikor helyreáll a normális munkarend, fölgyorsul az oltások beadása. Intézményvezetők szerint sem teremtett optimális helyzetet, hogy a szent este előtt néhány órával kellett összeállítaniuk azok névsorát, akik az ünnepek alatt időpontot kaphattak. A kollégáik jó része ekkor már nem is volt a munkahelyén.

A lap kérdésére, amelyben azt firtattuk, hogy miért csak ennyi oltást sikerült beadni, a szaktárca azt válaszolta, hogy az egészségügyi dolgozók oltása folyamatos, jelenleg és a következő hetekben is folytatódik. A 25 kijelölt oltóponton már nemcsak a kórháziak, hanem az alapellátásban, a járóbeteg szakellátásban dolgozók, a védőnők, a fogorvosok, és a magánklinikák munkatársainak oltása is zajlik. Nekik maguknak kell bejelentkezniük az oltópontokra. Emellett a kisebb vidéki kórházakban is megkezdik a dolgozók oltását, tehát még sok vakcinára van szükség az egészségügyi dolgozók számára. Emellett hamarosan elindulhat az oltási sorrendben következő célcsoport, az időotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is – közölte az tárca.

Miután január elsejétől már vannak akik kiestek az ingyenes ellátásból (felfüggesztették a tajszámukat), megkérdezték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Központot, hogy azok is megkaphatják-e ingyen az oltást, akiknek már a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell. Mint írták: nem akadály, hogy ők kiestek a közfinanszírozott egészségügyi ellátásból. A Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kaphatnak védőoltást. Megjegyezték: a járvány kezelése állami feladat, így az ezzel kapcsolatos költségeket az állam vállalja.

Legolvasottabb cikkeink