• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Takács Péter: ''Megvédjük a kamara által fenyegetett orvosokat''

Lapszemle 2023.03.03 Forrás: magyarnemzet.hu
Takács Péter: ''Megvédjük a kamara által fenyegetett orvosokat''

"A kollégák tehát helytállnak addig is, ameddig a kamara által megfélemlített háziorvosok vissza nem nyerik a bátorságukat".

A kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető, kedden elfogadott törvénymódosítással az orvosokat védjük meg, az új ügyeleti rendszer bevezetésével pedig sokkal jobb feltételeket kínálunk számukra – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem a kormányt helyezi nyomás alá, hanem a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával, és azokat az orvosokat fenyegeti, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak – jelentette ki Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a kamara – erős a gyanú, hogy a baloldal politikai megrendelésére  – három nap alatt 180 fokos fordulatot vett, és a magyar emberek ellátását veszélyeztetve bojkottra szólította fel a tagságot, az orvosokat. Ha ez nem lenne elég, még etikai eljárás alá vonták a Győr-Moson-Sopron vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután az tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Fontos hangsúlyozni: az etikai eljárás legsúlyosabb következménye az eddig kötelező kamarai tagság felfüggesztése, vagy a kamarából való kizárás, ami a foglalkozásától való eltiltást eredményezheti.

Magyarul a MOK orvosokat fenyegetett azzal, hogy ha beállnak a betegellátás minőségét javító új rendszerbe, akkor nem dolgozhatnak többet orvosként. A most elfogadott törvénymódosítással ezt az eszközt kivettük a kamara kezéből, tulajdonképpen a saját kollégáinkat, az orvosokat védjük meg, ezentúl a kamarai tagság nélkül is dolgozhatnak.

Nem kötelező többé a kamarai tagság, hanem önkéntes. A törvény célja tehát, hogy a MOK többé ne tudjon visszaélni a hatalmával és a betegek ellátása biztosított legyen – magyarázta az államtitkár, majd arról beszélt, hogy a betegek védelme érdekében milyen lépéseket tudnak tenni.

– Szerencsére az új ügyeleti rendszer nem csak háziorvosokkal működtethető. Mi viszont azt szeretnék, hogy a délután négytől este tízig tartó ügyeletet – ahol inkább a háziorvosi kompetenciákra van szükség – olyan szakember teljesítse, aki háziorvos, vagy olyan személy – például háziorvos rezidens, belgyógyász szakorvos, sürgősségi rezidens – aki a vonatkozó rendelet szerint ügyeleti szolgálatban helyettesítheti a háziorvost. Éppen ezért – ha a helyzet úgy kívánja – a jogszabály erejénél fogva havi két alkalommal a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeleti szolgáltatásban való részvételre – mutatott rá, majd az új rendszer előnyeit is kifejtette. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink