• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Támadások érik az otthon szülőket

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Az otthonszülést választók gyakran ki vannak téve a hatóságok zaklatásának és az egészségügyi dolgozók rosszallásának.

Miközben Magyarországon a születések száma folyamatosan csökken, az otthonszülést választó családok a magyar átlagnál lényegesen több gyereket vállalnak - olvasható Varró Gabriella szociológus kutatásában. Az 1095 otthonszülést vizsgáló kutatásból kiderült: a szülő nők ezen csoportja úgy érzi: a kórházak nem tudják nekik biztosítani a háborítatlan szülést. Kilencven százalékuk többek között a szükségtelen orvosi beavatkozásokat akarta elkerülni, amikor az otthonszülést választotta.

A kutató szerint a nők kiszolgáltatottságát a kórházi szülésnél jól mutatja, hogy a vajúdás során kórházba kerülő nők 60 százaléka nem tudta, mi történik majd vele, mivel nem kapott semmilyen felvilágosítást az orvos által elvégzett beavatkozásokról.

Varró Gabriella azt is megvizsgálta, milyen társadalmi réteg választja az intézményen kívüli szülést: általában a fővárosban vagy a Budapest környékén élő, magasan iskolázott nők döntenek e mellett, elsősorban korábbi negatív kórházi tapasztalataik miatt. Az otthonszülést választó családok társadalmi összetételét vizsgálva azt tapasztalták, hogy jellemzően mindkét szülő főiskolát vagy egyetemet végzett, de legalább érettségizett. A nőkben nagyon nagy fokú a bizalmatlanság az egészségügyi rendszerrel és szereplőivel, így a terhesgondozást végző szülész-nőgyógyásszal és a védőnővel szemben is. Varró Gabriella szerint ez megnyilvánul például abban, hogy minden huszadik várandós nem járt hivatalosan terhesgondozásra, vagy ha járt is rendszeresen, a nők fele nem árulta el, hogy otthon kíván szülni.

Az otthonszülést felvállalókkal az egészségügyi dolgozók nagy arányban ellenségesen viselkedtek, ami esetenként odáig fajult, hogy az orvosok elutasították a várandós anya gondozását (minden nyolcadik esetben), a gyermekorvosok pedig az otthon született újszülött vizsgálatát (minden hatodik orvos). „Habár a szülés helyszínének és módjának megválasztása a nők alkotmányban garantált joga, az otthonszülést választók gyakran ki vannak téve a hatóságok zaklatásának és az egészségügyi dolgozók rosszallásának" - jegyzi meg a kutató.

Az otthonszülés körüli titkolózás nem csak a kórházba kerüléskor jellemző. Az egészségüggyel kapcsolatos negatív tapasztalatok és a rendezetlen jogi helyzet miatt a nők harmada igyekezett eltitkolni a kórházi személyzet elől, hogy tervezett otthonszülés történt. Ha a kórházi incidenseket meg is úsztak, előfordult - a szülők több mint negyedénél -, hogy a szülés után a gyermek anyakönyvezésénél ütköztek nehézségekbe. Magyarországon becslések szerint évente 200-300 nő választja a kórházon kívüli szülést.

Legolvasottabb cikkeink