• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Támadnak a vérszívók

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Győrben és a Szigetközben is készülnek a szúnyoginvázióra.

Győrben gyakorlatilag korlátlan keretösszeg áll rendelkezésre a vérszívók gyérítésére, míg a Szigetközben elsősorban pályázati lehetőségekben bíznak. A Győr-Szol megbízásából szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a szúnyoglárvák számának alakulását. Jelenleg a mérések a tocsogókból vett vízminta alapján literenként 40-50-60 darab lárvát mutatnak – írja a Kisalföld – online.
Ha ez a mennyiség meghaladja a 70 darab/litert, illetve közelít a 100 darab/literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok" - nyilatkozta Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere.

Ennek a folyamatnak a lassítására, illetve megelőzésére történt pénteken repülőgépes kémiai, majd szombaton biológiai gyérítés az elmúlt hétvégén, amitől azt reméljük, hogy egyrészt később, másrészt kisebb számban jelennek majd meg a vérszívók.
A tavaszi-nyári hónapokban a városüzemeltetési szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is.
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 darab csípésszámot, megkezdődik a gyérítés. Jelenleg egyébként lakóterületen nem tapasztalható szúnyogok jelenléte.

A beavatkozások elvégzésére az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően külön keretösszeget nem különített el társaságunk, amennyiben az előbbiekben ismertetett körülmények fennállása indokolja, elvégezzük a gyérítést - mondta Ozsvárt Tamás.
Most pénteken Dunaszigeten találkozunk több szigetközi önkormányzat polgármesterével, s megbeszéljük, milyen lehetőségeink lesznek idén a szúnyoggyérítésre.

A tavaly elkülönített keretösszeget nem kellett felhasználnunk az aszályos időjárás miatt, de két éve rendkívül megnehezítették az itt élők mindennapjait a vérszívók - közölte Tatainé Popp Rita, a Nagy-Duna mellett fekvő település, Ásványráró polgármestere, aki elmondta azt is tavaly sikerrel jártak a kistérségi pályázatokon, s ha szükség lett volna gyérítésre, akkor csak önrészt kellett volna állniuk. Ez 200 ezer forint körüli összeg volt, de – hangsúlyozta ismét -, hogyha egyedül kellene állniuk a gyérítést, akkor egyetlen alkalom 300 ezer forintba kerülne. Márpedig erre két éve legalább 2-3 hetente szükség lett volna.