• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tankönyvi értelemben járvány nincs, de a veszély megmaradt

Lapszemle 2020.05.09 Forrás: hvg.hu
Tankönyvi értelemben járvány nincs, de a veszély megmaradt

Jövő hét elején-közepén nyilvánosságra hozzák a szűrőprogram részeredményeit, abból már le lehet vonni következtetéseket.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján elmondható, nem dübörög a koronavírus-járvány Magyarországon – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, azon tudósok egyike, akivel Orbán Viktor miniszterelnök is konzultálni szokott. A rektor az óvatos nyitás híve, ehhez azonban pontosan kell látni, milyen az átfertőzöttség. A részadatok jövő hét közepén publikusak lehetnek.

A vártnál kevesebb budapesti vett részt szerdáig a múlt héten elindult koronavírus-szűrővizsgálaton, ezért kezdeményezett egy megbeszélést a Semmelweis Egyetem rektora a főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, kérve, hogy segítsenek a mobilizálásban. Merkely Béla azt mondta, a megbeszélés időpontjáig a pestiek 32, a budaiak 53 százaléka jelent meg a tesztelésen, ami jóval alatta van a vidéki eredményeknek és a remélt, legalább 70 százalékos részvételnek, bár "napról-napra egyre jobb eredménnyel zárnak a szűrésben résztvevő csapatok." A rektor hangsúlyozta: ha nem megy el elég ember, nem lesz kellően rétegzett az eredmény, nem lesz világos kép a fertőzöttségről és az átfertőzöttségről. Ez márpedig több szempontból fontos, különösen akkor, ha a járványnak újabb hulláma lesz.

Azt mondja, a szűrésen a 25-60 év közti korosztály a legaktívabb – közülük is a 30-40 évesek, de a 14-18 évesek körében is jó az arány. A többieket kell megszólítani, adott esetben a polgármesterek és jegyzők segítségével is. Több polgármester arról beszélt a hvg.hu-nak, megkapják majd a szűrésre behívottak listáját, akiket próbálnak majd felkeresni, pénteken pedig Karácsony Gergely is közzétett egy általános felhívást.

Merkely Béla elmondta, a megbeszélésen szóba került, mikor nyithat Budapest – a polgármesterektől származó információ alapján a többség jövő hét eleji-végi lazítást szeretne. Merkely azzal érvelt, a pontos kutatási adatok segíthetnek a főváros megnyitásában is. "A nyitás mindannyiunk érdeke, de ennek feltétele, hogy a reprezentatív számokból kiolvasható fertőzöttségi adatok alacsonyak legyenek".

Az eddigi eredményekről egyelőre nem akar beszélni, azt tervezi, jövő hét elején-közepén nyilvánosságra hozza a részeredményeket, abból már le lehet vonni következtetéseket. A teljes szűrőprogramot május 15-én fejezik be.

Megkérdeztük, mennyire tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor jövő héten bejelenti a kijárási korlátozás feloldását Budapesten és Pest megyében is (Orbán a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta, akkor képzelhető el a nyitás, ha a halottak száma és aránya csökken – a szerk.), mire azt mondta, fontos volna tudni, hogy változott-e a korábban Budapest-fókuszú járvány (ezért is fontos a szűrővizsgálat), lehet ugyanis, hogy fegyelmezett magatartásukkal a fővárosiak levitték az aktív fertőzöttek számát. Ő mindenesetre optimista, és nyitás párti. Persze nem a teljes nyitásé: a távolságtartás bevált, ezért azt szükségesnek tartja, a maszkviselést pedig a felnőttek számára kötelezővé tenné az utcán és a munkahelyeken is. Ez az utolsó, amit el lehet hagyni.

Az idősotthonokat, hajléktalanszállókat sem nyitná meg – hiszen ott cirkulálhat a vírus –, ezeken a helyeken, illetve a kórházak ápolási osztályain továbbra is szigorú szabályokra van szükség. Az látszik, hogy a fertőzöttek felét az idősotthonok lakói, illetve az egészségügyi dolgozók teszik ki – tehát a járvány, más országokhoz hasonló módon, elsősorban ott terjed –, ennek ellenére a koronavírust bárhol el lehet kapni. "Hogy milyen mértékű a fertőzöttség és az átfertőzöttség, azt megmutatja a szűrővizsgálat, melybe kizárólag magánháztartásban élőket válogattunk be".

Nem dübörög a járvány, de a vírustól még nem tudtunk megszabadulni – mondja arra, hogy egy 10 milliós országban csütörtökre 39 új igazolt beteget regisztráltak, pénteken pedig még ennél is kisebb, 28 fős növekedés volt. Úgy fogalmazott, "tankönyvi értelemben járvány már nincs, de a járványveszély megmaradt".

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink