• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Táppénz: ellenőrző hálózat

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A válság hatására megszűnt munkahelyek miatt nem nőtt a táppénzes állományban lévők száma.

A kassza betartásában jelentős szerepe van az augusztustól megszigorított táppénzszabályoknak, s annak is, hogy a válság hatására megszűnt munkahelyek miatt nem nőtt a táppénzes állományban lévők száma - olvasható a Világgazdaság összeállításában.

Az előző években meghaladta az 1,1 milliót a táppénzes esetek száma, a múlt év első tizenegy hónapjának átlaga alig több egymilliónál. Az augusztusi szigorítások során a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság távolléti díja 80-ról 70 százalékra csökkent. A táppénz mértéke pedig - a biztosítotti jogviszony idejének függvényében - a napi átlagkereset 60, illetve 50 százaléka lett a korábbi 70 és 60 százalék helyett. Ötven százalékra esett vissza a kórházban töltött időre járó táppénz mértéke is.

Jelentős változás, hogy a korábbi 45 napról 30-ra csökkent a méltányossági alapon igényelhető táppénzes állomány ideje. Ilyen jogon azok igényelhetnek táppénzt, akiknek korábbról van biztosítási idejük.

Legdrasztikusabban a passzív jogon járó (a biztosítási jogviszony megszűnése után kifizethető) táppénz folyósítási ideje esett vissza. Ez 2003-ban egy év volt, 2008-ban 45 napra csökkent, a múlt év augusztusától pedig már csak 30 napra jár ez az ellátás. A jogalkotók ez utóbbitól vélhetően azt várták, hogy a munkanélküliségtől fenyegetettek ne a táppénzes állományba meneküljenek.

Az egy beteg esetre jutó táppénzes napok száma az elmúlt öt évben harminc körül volt, ám a bérek növekedése miatt fokozatosan nőtt az egy napra jutó táppénz összege, a tavalyi év tizenegy hónapjában átlagosan 3320 forint volt, ez 7 százalékkal haladta meg a 2008-as év hasonló időszakának kifizetéseit. A jogszabály maximálta az egy napra kifizethető táppénz összegét is. Ez a biztosítási jogviszonyban lévőknél nem haladhatja meg a minimálbér 400 százalékának harmincad részét, ez tavaly 9533,33 forint volt.

A biztosítási jogviszony megszűnését követően ez az arány a minimálbér 150 százalékának harmincad része, ez 2009-ben 3575 forint volt. A minimálbér tavaly 71 500 volt, az idén 73 500 forint. Az OEP - a költségvetésben meghatározott keretek között - méltányosságból is folyósíthat táppénzt, amennyiben a biztosított nem rendelkezik az előírt biztosítási idővel. Ennek időtartama azonban a korábbi 45 helyett ugyancsak 30 napra csökkent.

A táppénzkassza kordában tartásában jelentős szerep hárul az OEP úgynevezett felülvéleményező orvosi ellenőrző hálózatára. A 276 felülvéleményező főorvos mellett 30 ellenőrző főorvos koordinálja a munkát. Tavaly több mint 1,1 millió alkalommal vizsgálták meg a keresőképtelen állományban lévők jogosultságát, s 40 ezer esetben nyilvánították keresőképessé a betegállományban lévőket. Az ellenőrző doktorok a kezelőorvos jelenlétében vizsgálhatják meg a betegeket, betekinthetnek a dokumentációba, szükség szerint szakorvosi vizsgálatra utalhatják a beteget. Megállapíthatják a keresőképességet, és javasolhatják a táppénz folyósításának megszüntetését. Az ellenőrzést hivatalból vagy a munkáltatók kérésére is végezhetik az orvosok. Ám ez utóbbi esetben a felülvizsgálatért 15 800 forintos díjat kell fizetni. Tavaly ezer esetben kezdeményezték a foglalkoztatók a táppénzen lévő dolgozóik ellenőrzését.

Legolvasottabb cikkeink