• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tartóoszlop

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Az intézmény bebizonyította, hogy megfér egymás mellett köz- és privát beteg.

Az utolsó órában vagyunk, hogy a politikai döntéshozók elfogadják a szakmai irányítástól, csak jelentős anyagi források bevonásával lehet a katasztrófát elkerülni - mondja Varga Péter Pál, a nemzetközi elismerésre szert tett Országos Gerincgyógyászati Központ igazgató főorvosa. Az intézmény 2005-től olyan gazdasági modell szerint működik, amely átláthatóan használja fel a magántőkében, az állami háttérben és a szellemi befektetésben rejlő lehetőségeket.

Amikor a fiatal orvosok egyharmada fontolgatja, hogy elhagyja Magyarországot, tanulságos lehet odafigyelni azokra a hazai szakmai műhelyekre, ahová tartozni rang és fejlődési lehetőség.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ mindössze tizenöt éves múltra tekint vissza. Magyarországnak és a kelet-közép-európai térségnek az egyetlen olyan intézménye, amelynek tevékenysége a gerincbetegségek diagnosztizálásától a legszélesebb körű gyógyítási lehetőségekig terjed. Évente több mint száz vendég orvos érkezik ide tapasztalatokat szerezni.

A központ egyik erőssége a daganatsebészet. Ennek szakmai világszervezete, az AOSpine - amely százhúsz országból tizenkétezer neves specialistát fog össze -, a régió referenciaintézményének tekinti a magyar kórházat. 2005-től olyan gazdasági modell szerint működnek, amely átláthatóan használja fel a magántőkében, az állami háttérben és a szellemi befektetésben rejlő lehetőségeket.

Hazánkban 1989 és 1993 között vált a gerincsebészet előbb önálló szakterületté, majd önálló tudományággá. (Maga a praxis szorosan kapcsolódik a reumatológiához, az idegsebészethez, az ideggyógyászathoz és a radiológiához.) A gerinccel összefüggő ártalmak, fizikai elváltozások a XXI. század egyik népbetegségének tekinthetők, jelezte időben a WHO.

Magyarországon minden harmadik embert érint. A krónikus fájdalmak, a testi elváltozások, a mozgáskorlátozottság és súlyosabb esetben a rokkantság a kísérő jelenségei. Itthon az utóbbi két évtizedben azzal is szembe kellett néznünk, hogy a fájdalmak és az elváltozások a gyermekeinknél egyre korábban és erősebben jelentkeznek. Közrejátszik ebben a rendszeres iskolai testnevelés elsorvasztása, s az is, hogy a családok jelentős részében a kicsik is aránytalanul sok időt töltenek a komputer mellett. Ez a gerinc egyoldalú terheléséhez, a funkcióját segítő izmok gyengeségéhez, görcsös tartáshoz vezet.

A hirtelen növekedés már a kamaszkor előtt megkezdődik; a fiatal nemzedékek átlagos testmagassága nőtt, ami szintén gerincpanaszokat okoz.

Fél évszázada még el kellett fogadni a sorsot, hogy púposán vagy torzultan éli le valaki az életét. Ezen ma - akár implantátum beültetésével vagy más módon - segíteni lehet. Kevésbé komplikált esetben éppen a specialisták beszélik le a műtétről a pácienseket, és inkább az alternatív terápiákat és az életmód-változtatást javasolják. Úgy tartják, az erre a területre kidolgozott módszertant alkalmazó gyógytornász az orvos egyenrangú partnere.

- A közfinanszírozású, állami tulajdonú Országos Gerincgyógyászati Központot a Budai Egészségközpont Kft. működteti az állammal kötött, tizenöt évre szóló koncessziós szerződés keretében - mondja Varga Péter Pál. - Ezt megelőzően több nagy egészségügyi intézményhez tartoztunk, de valahogy mindig úgy jött ki az „elszámolás", hogy veszteségesek voltunk. Pedig tudtuk, hogy önállóan képesek lennénk az ellenkezőjére. Ezért tízévnyi bizonytalanság után azt gondoltuk kollégáimmal, hogy a szakmai után a gazdasági felelősséget is magunkra vesszük. Nem kívülről hívtunk pénzügyi befektetőt, hanem mi, orvosok vállaltunk kockázatot azért, hogy céljainkat elérjük.

Úgy tervezték, hogy kihasználják azt a piaci előnyt, amelyet nemzetközi elismertségük jelent. Az utóbbi években a kutatások mellett a speciális daganatsebészet területén értek el kimagasló eredményeket, így várható volt, hogy számos országból irányítanak ide magánbetegeket. Gondolták, hogy a biztosítóik által fizetett, a hazainál jóval magasabb, a nemzetközi tarifa alapján meghatározott térítések és magánszolgáltatásaik profitjából futja majd technikai fejlesztésekre, a diagnosztikai műszerpark bővítésére. így is történt, történik.

Eddig - többek között - új intenzív osztályt hoztak létre, komputertomográfiái berendezést és MRI röntgengépet vásároltak, informatikai fejlesztéseket végeztek. Természetesen az épület is megújult.