• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tavasztól embereken próbálják a rákgyógyszert

Lapszemle Forrás: origo.hu - hiradó.hu

A Servier magyar kutatói kifejlesztettek egy gyógyszerjelölt molekulát, amely ígéretesnek látszik bizonyos ráktípusok esetében.

Amikor Jacques Servier elhatározta, hogy a kutatások eredményessége érdekében külföldön is létre kell hozni egy intézetet, nem is volt számára kérdés, hogy Magyarországon keres vegyészeket, tudósokat. Így 2008-ban megnyitotta kapuit Budapesten a Servier Kutatóintézet, amely elsősorban az anyagcsere- és a daganatos betegségek kezelésének fejlesztésével foglalkozik. Nemrég a tekintélyes Nature folyóirat egy kiemelt cikket közölt arról, hogy a Servier magyar kutatói kifejlesztettek egy rákellenes szert, és az eddigi kísérletek azt mutatják: eredményesen gyógyít bizonyos ráktípusokat. A Servier Kutatóintézet igazgatóját, Kotschy Andrást az Origo kérdezte a szerről, a kutatás jelenéről és a remélt jövőről.

- Mire letettük a molekulát az „asztalra" azzal, hogy szerintünk ez jó gyógyszerjelölt lehet, az hatéves folyamat volt. Lezárult a kutatás, elindult egy preklinikai fejlesztési stádium, amely következő két-három évig tartott. Két dolgot kellett kiderítenünk. Az egyik az, hogy kik azok a betegek, akiknek érdemes lesz adni. A másik pedig az, hogy kizárjuk annak a lehetőségét, hogy veszélyes vagy káros legyen az emberre.

Meg kellett tudnunk, hogy mekkora a dózis, amelyet még biztonsággal adhatunk az embernek, és hogy melyek azok a szervek, amelyekre érdemes jobban figyelni a kezelés során – ahol jelentkezhetnek esetleges mellékhatások. Ezen a fázison is túljutottunk.

Most indulnak meg a klinikai vizsgálatok. Körülbelül még hat-hét év – ha nagyon jók az eredmények, akkor három-négy év, mire a betegek  számára elérhető lesz a gyógyszer. Persze, itt is felmerül a kérdés, hogy a világ mely országaiban használják majd a gyógyszert, hol mennyibe kerül majd, és hogy az egészségbiztosítási pénztár mely országokban támogatja, és melyekben nem - mondta el az igazgató.

Magyar áttörés a rák gyógyításában
Egy magyar vezetésű nemzetközi kutatócsoport olyan készítményt fejlesztett ki, amely öngyilkosságba kergeti a daganatokat. Blaskó Gábor, a kutatócsoport vezetője elmondta: a szer ugyan még nem gyógyszer, hanem gyógyszerjelölt molekula, melynek előnyös biológiai és biztonsági tulajdonságai arra utalnak, hogy jelentős gyógyszere lehet bizonyos rákos megbetegedéseknek, elsősorban leukémiának, limfómáknak.

A molekula annyiban új, hogy olyan célpontot próbál támadni a szervezetben, amely teljesen természetes folyamatok része. A szervezet okos, és ha egy sejt elöregszik vagy megsérül, akkor megsemmisíti, kilöki a szervezetből és helyébe újat alkot. Vannak fehérjék, melyek ezt a programozott sejthalált elősegítik, és vannak olyan fehérjék melyek épp ellenkezőleg, ezt a megsemmisítési parancsot kívánják meggátolni.

A készítmény most mérföldkőhöz érkezik, idén ugyanis megkezdődik a klinikai kipróbálása, így kísérleti szakaszba lép.- hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorának a rák elleni világnap kapcsán készült összeállításában, melyet a hiradó.hu tett közzé.