• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teljes offenzíva kezdődik az egészségügyben

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Kórházat nem fognak bezárni, de a működést a lakosság igényeihez alakítják.

A kórházaknak a jövőben kizárólag a gyógyítás lesz a feladatuk, miután minden olyan tevékenységet, ami nem tartozik szorosan a betegek ellátásához, leválasztanak az intézményekről. Erről is beszélt a Magyar Időknek adott bemutatkozó interjúban az új egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán aláhúzta: abban hisz, hogy a betegnek nem az egészségügyi ellátás elszenvedőjének, hanem alakítójának kell lennie.

– Az interjú előtt behatóan érdeklődött a fotósunktól a gépéről és az objektívjéről, olyan szakértelemmel, mint aki alaposan kiművelte magát a témában. Csak nem szintén profi fotóssal van dolgunk?

– Csupán hobbifotós vagyok, de ha már foglalkozom valamivel, ahhoz szeretek érteni.

– Szerdától egészségügyi államtitkár lesz. Ebben a székben mihez kell értenie?

– Alapvetően a vezetéshez. A menedzsmentek legnagyobb problémája ma az, hogy időzavarban kell jó döntéseket hozniuk úgy, hogy ehhez gyakran nincs is meg minden információjuk.

– Nemcsak a lapok cikkeztek hetekig arról, de maga Balog Zoltán miniszter is azt nyilatkozta, több jelöltje van az egészségügyi államtitkári posztra. Végül ön lett a befutó. Köztudott, hogy debreceni, és a frakciónak, amit Kósa Lajos, a város egykori polgármestere vezet, komoly beleszólása van az ilyen döntésekbe.

– Ez jól hangzik, de nincs sok köze a valósághoz. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ élére sem a debreceni kötődésem révén kerültem. Ha viccelni akarnék, azt mondanám, talán, mert Ó. Z. a monogramom. De komolyra fordítva a szót, kissé sokkol, milyen bizakodóak az első reakciók a szakma és a sajtó részéről is. Nem tudom, hogy meg lehet-e felelni ekkora elvárásnak.

– Ennek az lehet a fő oka, hogy nagyon sokan várják a pozitív fordulatot az egészségügyben.

– A várakozás jogos. Ám egy ilyen fordulat bekövetkezését nem lehet egyetlen személyhez kötni. Én legfeljebb megmutatom azt az eddigiektől teljesen eltérő szemléletet, amellyel talán végre a helyére lehet tenni a dolgokat. Ezzel talán a szemünk elé tárulhat a valóság. Közvetlen kollégáim szerint az egészségügyhöz való hozzáállásom sokkal földhöz- ragadtabb, gyakorlatiasabb, sokkal inkább eredményközpontú, szókimondóbb és őszintébb, mint amihez hozzászoktunk. Az igazság mindig fontosabb, mint az egyéni érdekek, és hogy ezt komolyan gondolom, talán igazolja, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ létszámát egy év alatt 730 főről 230-ra csökkentettük, és rengeteg feladatot alsóbb szintre delegáltunk, a saját hatalmunkat csökkentve ezzel. Mindezt azért, mert szükség volt arra, hogy tisztuljanak a profilok.

– A Magyar Időknek adott első nyilatkozatában azt mondta, hogy az egészségügy minden eleméhez hozzá kell nyúlni. Hol és mekkora lesz a lefaragás? Bezárnak-e kórházakat, csökkentenek-e ágyszámokat?

– Szeretném megismételni: az egészségügynek nem önmagát, hanem a betegeket kell szolgálnia. Ez a legfontosabb szempont, és a döntéseket is ennek megfelelően kell meghozni. A kórházi ágyszámokkal ezért nem foglalkozunk.

A teljes interjú a Magyar Idők weboldalán