• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teljesen egyedül maradhatnak gondjaikkal a rászorulók

Lapszemle Forrás: heol.hu

Egy EMMI-rendelet jelentősen szigorítja, kik is azok, akik jogosultak a házi segítségnyújtásnak nevezett szociális ellátásra.

Akárcsak másutt az országban, Heves megyében egyre több az olyan idős, beteg, magányos ember, aki segítségre szorul, ám idegenkedik az intézményes idősotthoni ellátástól, netán képtelen azt megfizetni. Számukra és hozzátartozóik számára is érdekes lehet az a hír, miszerint idén január közepétől a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét jelentősen megemelte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Magyar Közlönyben megjelentetett változás azt jelenti, hogy a jövőben sokan eleshetnek azon lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapok során boldogulni – írja a heol.hu portálja.

A Pétervásárai Kistérségben az elmúlt pár év alatt 30 %-kal nőtt a gondozást igénylő, egyedülálló idősek száma – nyilatkozta Lajtosné Lécz Erzsébet, az „Aranykapu" Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetője. A korábbi 156 idős személyhez képest jelenleg több mint kétszáz emberről gondoskodnak rendszeresen a központ szakemberei. A rászorulóknak igény szerint bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket, segítenek a háztartás körüli teendőkben, szükség esetén pedig házi ápolást is nyújtanak. Az igénybe vevők – jövedelmüktől függően – jelenleg 100-650 forintot fizetnek óránként a szolgáltatásért, közülük 120-an a maximális 650 forintot fizetik.

Az idén január közepén életbe lépett új szabályozással egyébként jelentősen emelhetnék az óránkénti ápolási díjat, mindez azonban irreális. Az emelésnek egyenes következménye lenne, hogy a leginkább rászorulók nem igényelnék a gondozást, azaz teljesen magukra maradnának egészségügyi és más gondjaikkal, ez pedig senkinek nem lehet az érdeke – mutatott rá Lajtosné.

Egerben jelenleg hat, idősek klubjára épülő gondozási központ (belvárosi, nyugdíjasház, lajosvárosi, északi városrészi, zellervári, felnémeti) keretében nyújtják az önkormányzat fenntartásában ezt a szolgáltatást 200 olyan személynek, akik főként a napi tevékenységek ellátásához kérnek segítséget, többek között a személyi higiéné biztosításához, az ápoláshoz, bevásárláshoz, gyógyszerbeszerzéshez, egyéb ügyintézéshez – mondta Külvári Anikó, az Egri Családsegítő Központ igazgatóhelyettese. Jelenleg az intézményi térítési díj házi segítségnyújtás esetén 655 forint óránként, az ellátottanként megállapított személyi térítési díj pedig 11 sávban 0 és 655 forint között oszlik meg. Az átlagos személyi térítési díj 360-420 forint óránként.

Hatvanban a Szivárvány Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Intézményfenntartó Társulás keretein belül házi segítségnyújtásban 50-55 embert látnak el havonta, maximum 600 forintos óránkénti díjért. A szolgáltatás igényelhetik Boldogon, Heréden, Nagykökényesen és Kerekharaszton is.