• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ebola-Bárányhimlő-Kanyaró-Influenza – mai veszélyek

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

A világ legboldogabb helyének emlegetett Disneylandet ma nem Donald kacsa és Miki egér, hanem a kanyarópánik uralja.

Innen indult ugyanis útjára a betegségsorozat, amilyenre már 15 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. Bár 2000-ben úgy tűnt, hogy a kontinensnyi ország végleg kanyarómentes övezet lett, azonban a vírus most ismét felütötte a fejét: decemberben 644 fertőzöttet regisztráltak, januárban pedig száznál is többet. Januárban már reménykedett a világ: úgy tűnt, lecseng minden idők legsúlyosabb Ebola-járványa.

Az utóbbi hetekben azonban az Ebola sújtotta térségekben újabb 124 megbetegedést észleltek. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői azt gyanítják, hogy az egészségtelen helyi szokások segítik tovább élni a vírust – írja a Szabad Föld – online.

Az Ebola elleni küzdelemben biztató eredményeket mutat az a kísérleti francia gyógyszer, amit Guineában próbálták ki több tucat betegen. Libériában is megkezdték két védőoltás tesztelését 30 ezer önkéntesen, köztük a járvánnyal kapcsolatos munkálatokban részt vevő egészségügyi dolgozókon. A kutatók reménykednek, hogy a vakcinák valóban védelmet nyújtanak a vérzéses lázzal szemben. Az eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő járvány tavaly februárban tört ki Nyugat-Afrikában. A WHO legfrissebb becslései alapján a regisztrált megbetegedések száma meghaladja a 22 ezret, és csaknem 9 ezren vesztették életüket.

Európa-szerte tombol az influenzajárvány. Hazánkban a múlt héten 70 ezernél is nagyobb számban fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel – adta hírül az Országos Epidemiológiai Központ. Egyre több kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Az Angliai Közegészségügyi Hivatal szerint az idei influenza-oltóanyag csupán 3 %-os hatékonysággal óvja meg a beoltottakat a betegség ellen. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a vakcinában található három komponensből az egyik nem véd az idén terjedő vírusváltozat ellen.

Dr. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője úgy véli, hogy nálunk is alacsonyabb lesz az oltás hatékonysága. A külföldi vizsgálatok csak azt kutatják, hogy a vakcina mennyire képes megakadályozni a vírus terjedését, vagyis azt, hogy hány beoltott lett mégis influenzás. Nagyobb járványok 30-40 évenként fordulnak elő, kisebb influenzajárványra azonban minden évben számítani kell. Egy-egy járvány alkalmával Magyarországon 1,5-2 millió ember fertőződik meg a vírussal.