• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Teljesítőképességük határán a tesztelésbe bevont medikusok

Lapszemle 2020.11.19 Forrás: hvg.hu
Teljesítőképességük határán a tesztelésbe bevont medikusok

A lelkesedés megvan, ám sok kérdésre nem kaptak választ, és aggódnak a vizsgaidőszak miatt is.

Október végén az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál jelentette be, hogy a megnövekedett tesztigények miatt bővítik a mintavételi egységek számát, a teszteket pedig már nemcsak mentősök, hanem orvostanhallgatók is végzik. Eddig ez jellemzően önkéntes alapon ment, három hét után megkezdődött a vezénylés - írta a hvg.hu, amely a hallgatókat kérdezte a tapasztalatokról.

Több diák is arról számolt be, az önkéntesen végzett munka után is ígértek nekik fizetséget, azonban ezt az összeget még nem kapták meg. Beszámolójuk alapján az egyetemek gyakorlata eltérő volt: Pécsen állításuk szerint óradíjat, míg a Semmelweis Egyetemen 5 napért két kreditpontot, utána pedig 5 ezer forintos napidíjat ígértek.

A Semmelweisre járó Ábel szerint ez ebben a formában egy vicc: „csinálhatnák ezt a járványügyi helyzet miatt sajnálatosan munkanélkülivé vált emberek is, de ennyi pénzért nincs olyan, aki ezt bevállalná. Nem az a legnagyobb baj, hogy ingyen dolgozunk, mert van olyan, hogy szüksége van ránk a rendszernek, de hét nap után napi ötezer forint megalázó 8-12 órás munkákért”.

Noha más azt mondta, ilyen helyzetben akár ingyen is el kellene vállalni pár nap munkát, az jól látszik, hogy a pénz jól motivál: Szlovákiában 1000 eurót kaptak egy hétvégéért a tesztelők, információink szerint a Semmelweis Egyetemen percek alatt elfogyott nagyjából 150 hely.

Hogy pontosan mikor jutnak hozzá a hallgatók a pénzhez, arról csak pletykák keringenek, ahogy arról is, elindult-e már a vezénylés. Kedd délutánig több diák nem kapott hivatalos tájékoztatást, csak beszélgetésünkből, illetve a hírekből következtették ki, hogy hamarosan ők is sorra kerülhetnek. A pécsiek tűntek kivételnek, akik valamiféle tájékoztatót már kaptak, ám ők sem kaptak választ minden kérdésükre.

A nyilatkozóink szerint a diákok lelkesedésével nincs baj, az emberek hozzáállásával és a szervezettséggel viszont már több: „Néha örülnék, ha az emberek látnák, hogy az orvosok illetve mentősök mennyit dolgoznak, elkerülhetetlen, hogy legyenek hibák, csúszások. Napi több száz mintavételi kérés érkezik be a központba, amit másnap teljesíteni kéne, ilyenkor nyilván már nem tudnak odatelefonálni az összes beteghez, hogy mikor érkezünk pontosan. Emiatt sok negatív visszajelzést kaptunk” – mondta egyikük.

Ábel szerint szintén az emberhiány a legnagyobb gond, mert amúgy az egyetem és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is nagyon segítőkészek. Továbbiak a cikkben