• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tény, hogy szükség van az Egészségügyi Karra

Lapszemle 2020.08.14 Forrás: szon.hu
Tény, hogy szükség van az Egészségügyi Karra

Ápolóból, mentőtisztből, szülésznőből, védőnőből, szociális munkásból lehetetlen annyit képezni, amennyit a rendszer ne tudna felvenni.

– A miénk egy kis kar, de tehetünk fel fontos tudományos kérdéseket, folytathatunk hiánypótló kutatásokat, amelyek eredményeit vissza kell hoznunk az egészség- és társadalomtudományi képzésünkbe. Valós problémákra valós válaszokat kell adni – mondta a szon.hu-nak adott interjúban dr. habil. Móré Mariann, aki július elsejétől kinevezett dékánként vezeti a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karát, mely bizonyította: megkérdőjelezhetetlenül szükség van az intézményre és az itt képzett szakemberekre a megyében, az országban.

Sok vagy kevés az általános felvételi eljárásban felvett 313 hallgató?

Ha onnan nézzük, hogy mekkora csökkenés van országosan a hallgatói létszámokban s az egészségtudományi területeken is, akkor ugyanazt az arányt hozzuk, mint az országos átlag, azonban saját magunkhoz mérve komoly csökkenés, és nincs már több eszközünk arra, hogy ezen változtassunk. Beiskolázási szempontból megpróbáltunk mindent, nemcsak elmegyünk a középiskolákba, hirdetünk és ott vagyunk a közösségi felületeken, hanem mindenkinek megfizethető felvételi előkészítőt szervezünk a társadalom- és az egészségtudományi területen is.

Mi lehet az oka, hogy mégis kevesen választják az Egészségügyi Kar képzéseit?

Egy 17-18 éves nem a nehezen végezhető, komoly fizikai, mentális megterhelést igénylő munkában gondolkodik. Ahhoz, hogy ezt válassza, családi indíttatás vagy személyes elhivatottság kell. Ezek olyan szűrők, amelyek igen leszűkítik a felvehető hallgatók körét. Ami egy szülőnek fontos kérdés, „lesz munkám, el tudok helyezkedni?”, az a fiataloknak még nem az. A munkaerőpiacon az egészség- és a társadalomtudományi területen is elképesztő igény van a jól képzett szakemberekre, ezért is indul jövőre a korábbiak mellett ápoló alapszakon az angol nyelvű képzésünk. Ápolóból, mentőtisztből, szülésznőből, védőnőből, szociális munkásból lehetetlen annyit képezni, amennyit a rendszer ne tudna felvenni. A szakokat nem könnyű elvégezni, a kurzusaiknak egy részét ugyanazok az oktatók tartják, akik a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán oktatnak. Hatalmas a felelősség, hiszen a mentőtiszt, az ápoló, a szülésznő tudásán, helyzetfelismerő képességén szó szerint egy élet múlhat. A védőnők, a szociális munkások látják a társadalom minden részét, a nagyon-nagyon elszegényedő rétegét is, tudásuk, felkészültségük a hátrányok, nehézségek leküzdésében számít sokat. Ezek a képzések, az ilyen tudással rendelkező szakemberek nélkülözhetetlenek az országban és Európában is, ezért megkérdőjelezhetetlen, hogy szükség van a karra. Ezt csinálni kell, működésünk egyfajta kötelezettség is, mert ilyen szakemberek nélkül nem működhet az ország sem. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink