• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tényleg halálos lehet az e-cigaretta?

Lapszemle 2019.10.22 Forrás: 24.hu
Tényleg halálos lehet az e-cigaretta?

A nyílt rendszer előnye, hogy olcsóbban, saját ízlés szerint keverhető hozzá folyadék. Ez azonban veszélyes is lehet.

Az elektromos cigarettákról sokáig úgy vélték, hogy kevésbé egészségtelenek, mint a hagyományos dohánytermékek. Az elmúlt időszakban viszont az Egyesült Államokban egyre többen betegedtek meg az eszközöktől. A 24.hu utánajárt, hogy pontosan mekkora problémáról van szó és érinti-e ez Magyarországot.

A dohányosok számára ma már több alternatíva is adott, az elektromos cigaretták már évek óta megvásárolhatóak, a hevített termékek pedig a közelmúltban váltak elérhetővé Magyarországon. A köznyelvben a kettő gyakran keveredik, holott egészen más működési elvről van szó: előbbiekben speciális folyadékot, utóbbiakban pedig egyedien kezelt dohányt hevítenek. A hevített termékek tehát nem e-cigaretták.

2019 szeptemberében dokumentáltak első alkalommal olyan halálesetet, amelynek hátterében bizonyítottan egy e-cigarettázáshoz köthető betegség állt. Azóta az Egyesült Államokban valóságos járvány alakult ki, már nagyjából 1400 megbetegedésről és 33 halálesetről tudni. Az esetek 80 százalékában a rendellenesség 35 éves kor alatt jelentkezik. . Fontos ugyanakkor tudni, hogy az amerikai megbetegedések szigorúan az elektromos cigarettákhoz, tehát a folyadékos eszközökhöz kapcsolódnak.

Bár Európában is egyre többen használnak elektromos cigarettát, jelentős különbségek vannak az amerikai és az európai, és így a magyar piac között. John Britton, a Nottinghami Egyetem munkatársa szerint nem kell attól tartani, hogy az amerikaihoz hasonlóan súlyos jelenség alakuljon ki más országokban, hiszen ahhoz a tengerentúli laza jogszabályok is nagyban hozzájárultak. THC-tartalmú folyadékhoz itthon nem is lehet hozzájutni, és kisebb a mozgástér a folyadékok kikeverésében is.

Európában és Magyarországon az elérhető alapanyagok száma jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban. Itthon ráadásul egyben is könnyedén beszerezhető a PG-VG alapfolyadék, amivel eleve megrövidül a keverési folyamat. Az elektromos cigaretták tehát lehetnek halálosak, de mai tudásunk szerint az egyik legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha a fogyasztó nem elég óvatos a likvid létrehozásakor - írta  lap.

Legolvasottabb cikkeink