Nincs ok az aggodalomra a mikrohullámú sütő sugárzása miatt, más aggályok azonban kevésbé egyértelműek.
Helyes használat esetén az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs ok az aggodalomra a mikrohullámú sütő sugárzása miatt. Más aggályok azonban kevésbé egyértelműek - például, hogy a mikrohullámú sütés tápanyagveszteséget okoz-e, vagy hogy a műanyagban történő melegítés hormonális zavarokat válthat-e ki - írja a BBC. nyomán az atv.hu.
Egyes kutatások szerint a zöldségek a mikrohullámú sütőben elveszítik tápértékük egy részét. A mikrohullámú sütés például a brokkoliban lévő flavonoidok - gyulladáscsökkentő hatású növényi vegyületek - 97%-át eltávolítja. Ez harmadával több kárt okoz, mint a főzés. Más kutatások viszont ennek éppen az ellenkezőjét találták. Egy 2020-as tanulmány összehasonlította egy mikrohullámú sütőben főzött fagyasztott készétel és ugyanennek a hagyományos sütőben főzött ételnek a tápanyagtartalmát. A kutatók azt találták, hogy a két főtt étel között az egyetlen különbség az volt, hogy a mikróban főzött ételben "valamivel" több C-vitamin maradt meg, de a kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy ez miért lehet.
Egy újabb, 2023-as tanulmány is azt állítja, hogy nincs gond a mikrohullámű sütőkkel. A kutatók összehasonlították a különböző zöldségek főzésének, párolásának és mikrózásának hatásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a mikrózás volt a leghatékonyabb a tápanyagok megőrzése szempontjából.
Veszélyes-e a műanyag melegítése mikrohullámú sütőben? - erről a teljes cikkben olvashat