• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényleg káros a mikrós étel? Oda kell figyelni az egészségünk érdekében

Lapszemle 2024.03.25 Forrás: atv.hu
Tényleg káros a mikrós étel? Oda kell figyelni az egészségünk érdekében

Nincs ok az aggodalomra a mikrohullámú sütő sugárzása miatt, más aggályok azonban kevésbé egyértelműek.

Helyes használat esetén az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs ok az aggodalomra a mikrohullámú sütő sugárzása miatt. Más aggályok azonban kevésbé egyértelműek - például, hogy a mikrohullámú sütés tápanyagveszteséget okoz-e, vagy hogy a műanyagban történő melegítés hormonális zavarokat válthat-e ki - írja a BBC. nyomán az atv.hu.

Egyes kutatások szerint a zöldségek a mikrohullámú sütőben elveszítik tápértékük egy részét. A mikrohullámú sütés például a brokkoliban lévő flavonoidok - gyulladáscsökkentő hatású növényi vegyületek - 97%-át eltávolítja. Ez harmadával több kárt okoz, mint a főzés. Más kutatások viszont ennek éppen az ellenkezőjét találták. Egy 2020-as tanulmány összehasonlította egy mikrohullámú sütőben főzött fagyasztott készétel és ugyanennek a hagyományos sütőben főzött ételnek a tápanyagtartalmát. A kutatók azt találták, hogy a két főtt étel között az egyetlen különbség az volt, hogy a mikróban főzött ételben "valamivel" több C-vitamin maradt meg, de a kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy ez miért lehet.

Egy újabb, 2023-as tanulmány is azt állítja, hogy nincs gond a mikrohullámű sütőkkel. A kutatók összehasonlították a különböző zöldségek főzésének, párolásának és mikrózásának hatásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a mikrózás volt a leghatékonyabb a tápanyagok megőrzése szempontjából.

Veszélyes-e a műanyag melegítése mikrohullámú sütőben? - erről a teljes cikkben olvashat

 

Legolvasottabb cikkeink