• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényleg segít a pálinka, ha baj van?

Lapszemle Forrás: 24.hu

Valóban hatásos, ha pálinkával gargarizálunk torokfájás esetén, vagy ha legurítunk egy rumot a gyomorfertőzés megelőzésére?

Sokan vannak abban a hitben, hogy az ismerten kiváló fertőtlenítő hatású alkoholok belsőleg is működnek, vagyis a szeszesitalok hatásosak lehetnek a torokfertőzések vagy a gyomorbajok gyógyítása és megelőzése során is. De valóban hatásos, ha pálinkával gargarizálunk torokfájás esetén, vagy ha legurítunk egy rumot, mielőtt idegen országban, bizonytalan eredetű ételt fogyasztunk? Ennek járt utána a24.hu.

A vizsgálatok szerint, ami az alkoholkoncentrációt illeti, a külső fertőtlenítésre mind az izopropanol, mind az alkoholos italokban is megtalálható etanol 70 térfogatszázalékos vizes oldatként a leghatékonyabb.

Mindkét alkoholfajta úgy hat, hogy bejut a kórokozó sejtek belsejébe, és ott kicsapja a fehérjéket, elpusztítva azokat. A 70 százalékosnál töményebb alkohol túl gyorsan elpárolog ahhoz, hogy megfelelő hatást fejtsen ki, az ennél hígabb pedig kevésbé hatékony a fertőző ágensek ellen.

Azonban a legtöbb ital, ideértve a 40 százalékos töményeket, csak nagyon csekély hatást tud felmutatni külső fertőtlenítőként használva is. A belső fertőtlenítéssel a legnagyobb probléma, hogy a fentiekben említett fertőtlenítő hatások kiváltásához megfelelő időre is szükség van. Már egy 40 százalékos vodka is képes lehet elpusztítani a baktériumok kis részét, ha legalább 1 percig érintkezik velük. És míg ezt a száj esetében akár meg is lehet oldani, a szervezet többi részén jóval problémásabb célba juttatni és ott is tartani a fertőtlenítőt.

Ami a torokfájást illeti, az alkohol ebben annyit segíthet, hogy megváltoztatja a fájdalomérzetünket, így lehetséges, hogy egy kicsit kevésbé érezzük a torkunkat elviselhetetlennek. A mellékhatások miatt ugyanakkor ezzel nem tanácsos kísérletezni.
Az etanol ugyanis, ahogy már említettük, vizet von el a sejtektől, így kiszárítja a vele érintkező szöveteket, amelyek ennek hatására sérülékennyé válnak, torkunk tehát sokkal rosszabb állapotba kerülhet, mint amilyenben előtte volt. További tények a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink