• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tényleg szükség lehet a Nemzeti Anyatejbankra

Lapszemle MA 06:11 Forrás: 24.hu
Tényleg szükség lehet a Nemzeti Anyatejbankra

A védőnők szerepe meghatározó abban, hogy a felesleges anyatej ne vesszen kárba, és minden anya tudjon anyatejleadás lehetőségéről.

A kormány június végén döntött az anyatejgyűjtés megreformálásáról. Évtizedekig olajozottan működött a rendszer, mostanra azonban megnőtt a kritikus pontok száma, gond van például a mennyiséggel és a hozzáférhetőséggel is, írja a 24.hu

A védőnők szerepe meghatározó abban, hogy a felesleges anyatej ne vesszen kárba, és minden anya tájékoztatást kapjon az anyatejleadás lehetőségéről, javítva ezzel sok rászoruló csecsemő életesélyeit, kilátásait. Az anyatej adásánál az egyik legfontosabb tényező a biztonság. Anyatejet csak az az anya adhat, aki teljesen egészséges, nem szed olyan gyógyszert, amely átjut az anyatejbe, nincs káros szenvedélye (nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem él kábítószerrel). A védőnők tájékoztatják az anyát a szükséges szűrővizsgálatokról, az egészséges táplálkozásról és a megfelelő folyadékbevitelről, valamint az anyatej fejéséről, gyűjtéséről, a higiénés előírások betartásáról, a megfelelő tárolásról.

Az anyatejgyűjtők a fejéshez steril üveget adnak, meghatározott munkanapokon hűtőtáskával felszerelt kocsikkal házhoz mennek, és begyűjtik az anyatejet (fagyasztott tejet nem lehet leadni). A begyűjtött anyatejet leszűrik, mérik, pasztörizálják, tárolják és szét is osztják, illetve a leadott mennyiséget havi összesítésben továbbítják az OEP felé – elszámolás céljából. Az elszámolási időszak a naptári hónap. A napi elszámolható anyatej mennyiséget – melyet egy tejadó anyuka a saját gyermekének táplálásán felül, egészségkárosodás nélkül, megfelelő minőségben le tud adni más baba számára – 800 milliliterben maximálták, így legfeljebb ennyit fizet a tb. Általában az igénybe vevőknek el kell menniük az anyatejért – az elosztók pedig a védőnői szolgálatoknál találhatók.

Az anyatejellátás az egészségbiztosítás természetbeni ellátása, a csecsemőnek járó egészségügyi szolgáltatás. A fekvőbeteg gyógyintézeti kezelése alatt, illetve a járóbetegként ellátott csecsemő is jogosult a társadalombiztosítási támogatással nyújtott anyatejre, ha az anya saját tejével nem tudja táplálni, és a baba koraszülött vagy kis súlyú (2500 g alatti). Az érett újszülött és a csecsemő akkor jogosult a támogatott anyatejre, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, illetve az anya nem tudja őt saját tejével táplálni.

További részletek a 24.hu-n