• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Virtuális kórházzal a jobb egészségügyért

Lapszemle MA 06:12 Forrás: autopro.hu
Virtuális kórházzal a jobb egészségügyért

Lenyűgöző módon, az MI doktorok akár tízezer beteget is képesek ellátni pár nap alatt, míg az emberi társaiknak ez két évet igényel.

A mesterséges intelligencia (MI) számos ágazatban keltett komoly visszhangot és az egészségügy sem kivétel. A Stanford Westworldöt idéző, 25 mesterséges személynek lakhelyet adó MI városa hatalmas sikert aratott tavaly az interneten, most pedig kínai kutatók fejlesztettek ki egy mesterséges intelligenciával működő kórházat, írja az autopro.hu

Egy interjúban a kínai kutatók arra világítottak rá, hogy milyen gyakorlati felhasználásai lehetnek az egészségügy innovatív megközelítésének. Az MI kórház koncepciója, vagyis, hogy mesterséges intelligenciával működő orvosok kezelnek virtuális betegeket, nagy jelentőséggel bír mind az egészségügyben dolgozók, mind a többi emberek számára. Az MI kórház célja, hogy mesterséges doktorokat képezzen egy szimulált környezetben, hogy azok maguktól tanulhassanak és fejleszthessék a kezelési módszereiket. A Tsinghua Egyetem kutatói által „Mesterséges Kórház” névre keresztelt virtuális világ minden doktorát, nővérét és betegét nagy nyelvi modellek (LLM-ek) által hajtott, önálló interakciókra képes intelligens „személyek” vezérlik.

Lenyűgöző módon, az MI doktorok akár tízezer beteget is képesek ellátni pár nap alatt, míg az emberi társaiknak ez legalább két évet igényelne. Emellett a képzettebb virtuális orvosok meggyőző, 93,06 százalékos eredményt értek el az Egyesült Államokban az orvosi engedélyért teljesítendő MedQA adatkészlet tesztjén, ami a légutakkal kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. A tesztben a betegek kezelésének teljes folyamatát szimulálják, amibe a konzultációk, vizsgálatok, diagnózisok, kezelések és az azt követő feladatok is beletartoznak.

A Mesterséges Kórházban szimulált környezetben két fő személytípus található meg: betegek és egészségügyi szakemberek, akik végtelenségig bővíthető szerepköreit a GPT-3.5 állítja elő. A Mesterséges Kórházban számos különféle konzultációs és vizsgáló terem kapott helyet, amik egy bizonyos számú mesterséges dolgozó jelenlétét igénylik, emiatt a kutatók egy 14 doktorból és négy nővérből álló csapatot hoztak létre. Előbbiek feladata, hogy diagnosztizálják a betegségeket és kezelési terveket hozzanak létre, míg utóbbiak a mindennapos ellátás fenntartását végzik.

További részletek az autopro.hu-n