• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Térdoperáció saját porcsejt átültetésével

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Világviszonylatban is újnak számító műtéttechnikai eljárást alkalmaztak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház sebészetén.

Sejttenyésztést követően sikeres térdműtétet hajtottak végre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban, ahol a térdízületi kopásban szenvedő beteget saját porcának kitenyésztése után, annak visszaültetésével gyógyították meg. A high-tech eljárásnak minősülő beavatkozást első alkalommal végezték Magyarországon – írja a magyarhirlap.hu.

Korszerű sebészeti beavatkozással elérhető, hogy az erős és állandó fájdalommal járó porchiány miatt szenvedő betegek térdfunkciója újra a régi legyen, panaszaik megszűnjenek. „A térdízület porchiányának kezelése a modern ortopédsebészet nagy kihívása" – magyarázta Papp Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház ortopéd sebészeti osztályának vezetője, aki a lapnak arról beszélt, osztályukon a világon legkorszerűbbnek tartott műtéttechnikai eljárással operáltak a minap, úgy tűnik, sikeresen. „A jelenleg alkalmazott, a térdízület körülírt porchiányának kezelésére szolgáló, innovatív módszert néhány éve még elképzelhetetlennek tartotta a szakma. Mára azonban a biotechnológia a kutatás olyan szakaszába ért, hogy lehetővé vált a beteg saját porcát laboratóriumi körülmények között kitenyészteni, majd a sérült térdízületbe visszaültetni" – hangsúlyozta Papp.

Hasonló eljárásokkal próbálkoztak már hazánkban, ám azok nem váltották be a reményeket. A miskolci intézményben alkalmazott, új generációs porctenyésztési eljárásnak rendkívüli a jelentősége, mert az Nyugat-Európában már bizonyított, s 2012 óta biztató eredményekkel használják. Az ízületi porc erős és rugalmas, ugyanakkor gyakorta megesik – nem megfelelő terhelés, kóros anatómiai helyzet vagy baleset hatására –, hogy a tükörsima porcfelszín megsérül valamely ízületben. Sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha a terhelésre jelentkező fájdalom és az azt kísérő ízületi duzzanat nem enyhül a kezelések hatására. Jelentős kopásnál protetizálásra van szükség, ám kisebb porcdefektusok esetén többféle műtéti megoldás áll az orvos rendelkezésére – ecsetelte az osztályvezető főorvos.

A napjainkban alkalmazott sebészeti protokoll szerint elterjedt a mikrofaktúra-kezelés – tudtuk meg. Ez egyfajta porcfelszínképző eljárás, mely során a porc alatti csontréteget többszörösen átfúrják, vagy egy speciális eszközzel – árral – átlyukasztják, hogy másodlagos porcképződés induljon meg az adott területen. Az így keletkező másodlagos porc már nem rendelkezik olyan kiváló tulajdonságokkal, mint elődje, a hyalinporc, ezért is keresett az orvostudomány további megoldásokat e probléma kezelésére.

Korszerűbb beavatkozásnak minősül a mozaikplasztika, mely során a térdízület nem terhelt részeiről csontos-porcos hengereket ültetnek át a beteg területre.

A miskolci intézményben ennél modernebb, világviszonylatban is újnak számító műtéttechnikai eljárást alkalmaztak, melynek részleteiről Károlyi Zoltán, a műtétet végző főorvos beszélt. Mint mondta, „ez a sebészeti beavatkozás két fázisból áll, elsőként porcmintát vesznek a beteg térdének egy részéből, amit speciális laboratóriumba küldenek, ahol ezen mintából sejteket különítenek el és szaporítanak, majd egy három dimenziós hálóra rögzítenek, amit aztán egy másik beavatkozás keretében beépítenek a sérült porcrész helyére". Ez utóbbi műtétet végezte a miskolci team a napokban, egy németországi laboratóriumban zajló sikeres tenyésztést követően. „Néhány centiméter átmérőjű vékony, porcsejteket tartalmazó lemezt kell elképzelni, amelyet méretre szabva beültetünk a megfelelően előkészített porchiányos területre, ami beépülve kitölti a defektust" – mondta Károlyi főorvos. A technológia hazai bevezetésében Papp Miklós osztályvezető főorvos, Károlyi Zoltán főorvos, Huszanyik István főorvos, Zsákai Zsolt adjunktus és Behzad Nadianmehr szakorvosjelölt vesz részt.

Legolvasottabb cikkeink