• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Természetesen az asztma ellen

Lapszemle Forrás: nport.hu

Hazánkban is rohamosan nő az asztmás megbetegedések száma.

A betegség a mai orvostudomány állása szerint még nem gyógyítható, azonban a tüneteket a gyógyszeres kezelés mellett, természetes módon is kontrollálhatjuk. Az asztma egy krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a légutak érzékennyé válnak és erősen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdőnket – olvasható a Nógrád Megyei Hírlap – online.

Az egész országban így Nógrád megyében is évről-évre növekszik az allergiás, asztmás megbetegedések száma, amely leginkább a fiatal és a középkorosztályt érinti – nyilatkozta Dr. Szász Zoltán, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert kórház pulmonológiai krónikus osztályának helyettes főorvosa.

Sajnálatos módon ezek a betegségek jelenleg még nem gyógyíthatóak azonban a tünetek megfelelő kezelés mellett kordában tarthatóak. A betegség kialakulásának okai közé sorolható: a gyermekkori stressz, a szülők életvitele a gyermekvállalás kezdetén, illetve külső tényezőket is hozzájárulhatnak. Ez utóbbinál egyre nagyobb hangsúlyt kap a kipufogógáz állandó belélegzése, amely hosszú távon légúti megbetegedésekhez vezet. Az asztma ma még nem gyógyítható, de a legtöbb beteg gyógyszeres kezelés mellett tünetmentes, illetve csak kisebb mértékben jelentkeznek a betegség jelei (sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés valamint légzési nehézség).

Az allergiás asztmásoknak fontos az allergiát kiváltó anyagok kerülése, eltávolítása a környezetükből. Ez háziállatok esetében mint, kutya, macska viszonylag egyszerű, azonban a házi poratka vagy még inkább füvek, fák virágpora esetében jóval nehezebb.

Amennyiben ezeket a tényezőket nem is tudjuk száz százalékosan megváltoztatni, sokat tehetünk természetes úton az allergénküszöb csökkentésére. Bármilyen meglepő, bizonyos étel-allergiáknak nagy szerepe van az asztma kialakulásában, kiváltásában. Kutatások bizonyítják, hogy a csokoládé, a mogyoró, a citrom és az ételszínezékek kiiktatására épülő diétákban sikeresen kezelték a betegeket. Fontos hangsúlyozni, hogy minden mesterséges élelmiszer-adalékot ki kell iktatni ha sikeresen akarjuk kezelni az asztmát.

Ezenkívül oda kell figyelni a megfelelő és lehetőleg természetes úton történő vitamin és ásványi anyag bevitelre. A C-vitamin és a B12-vitamin bizonyult a leghatásosabbnak kezelésében, sőt általánosságban véve a betegeknek magasabb a C-vitamin igénye , mivel ez a vitamin látja el antioxidánsokkal a tüdőt. Az ásványi anyagok közül fontos a karotinok a szelén és a magnézium fokozottabb bevitele, ez utóbbi pedig jól alkalmazható az akut asztmás rohamokban, mivel ellazítja a hörgők simaizmait.

Az élelmiszerek közül kiemelkedő a hagymafélék jótékony hatása az asztmára, illetve a megnövekedett só fogyasztás negatív hatása a hörgőkre. Ki kell még emelni a légúti betegségek legősibb kezelési formáját: a gyógynövényeket. Az édesgyökérből, euforbiából és kereklevelű harmatfűből készült köptetők hatékony hörgőtágítók. Ezeken kívül a kakukkfű tea és a zöld tea szintén csillapíthatja a kellemetlen tüneteket.

Összességében tehát az asztma hatékony kezeléséhez számos tényezőt kell figyelembe venni. A legfontosabb, hogy az előírt gyógyszereket rendszeresen és megfelelően beszedjük, illetve fokozzuk a vitamin bevitelünket. A dohányfüst bizonyítottan káros, ezért mind az aktív és a passzív dohányzás kerülendő. A táplálkozásnál részesítsük előnyben hideg vizi halakat, hiszen ezek rengeteg Omega-3-zsírsavat tartalmaznak, amely a légzésfunkciókat nagymértékben javítja.