• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Teszteltük az utca emberét: ki segít, ha valaki rosszul van?

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap Online

Mihez kezdene az utca embere, ha a közelében valaki rosszul lenne, fuldokolna vagy a szívéhez kapva elterülne a földön?

Lapunk erre kereste a választ Békéscsaba két forgalmas helyszínén, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt, illetve a Szent István tér közepén. Az apropót a tesztünkhöz – melyben két első évfolyamos színészhallgató, Bordás Bence és Hajnal Alexandra volt segítségünkre – egy, a napokban történt tragédia adta – olvasható a Békés Megyei Hírlap – online oldalán.

Egy forgalmas fővárosi útszakaszon egy embert leszámítva szinte senki nem próbált meg segíteni azon a férfin, aki egy hotel ötödik emeleti ablakából a négysávos útra zuhant.

Az általános vélekedés szerint az emberek manapság közömbösek más problémái iránt, s ezt a budapesti eset is bizonyította, a békéscsabai tapasztalat ezúttal azonban egészen mást mutatott.

Amikor a fiatal lány a két helyszínen köhögési rohamot imitált, egy-két fura tekinteten és mellette elhaladó járókelőn, kerékpároson kívül szinte mindig másodperceken belül érkezett a segítség. A hirtelen szívéhez kapó, majd teátrális mozdulattal a betonplaccon elterülő fiatalember látványa sem volt közömbös. A Csabagyöngye előtt például még az autók is megálltak, a sofőrök és utasaik pedig ijedten kiszálltak. A Szent István téren is azonnal tárcsázták volna a 104-et, ha nem derül ki, hogy mindez csak egy teszt.

Előfordult már, hogy segítenem kellett – magyarázta Banyár Lajos, miután megnyugodott, hogy ezúttal senki nem volt pácban, mindez csak egy teszt volt. Hozzátette, hogy az első dolga az lenne, hogy megkérdezi, mit segíthet, aztán tárcsázná a 104-et. Baksa Tiborral egyetértett abban, hogy fontos a gyors reagálás, mert hallott már olyan pletykát, hogy valaki egy orvosi rendelőtől 100 méterre halt meg.

A rendőrségen elmondták, heti átlagban két-háromszor kapnak jelzést, hogy valakin segíteni kell. Ha a bajba jutott egészségügyi ellátásra szorul, akkor azonnal értesítik a mentőket. Ám előfordul, hogy közterületen, ittasan fekvők miatt kell intézkedni. Ilyenkor annak érdekében, hogy a lehetséges balesetet elkerülhessék, hazaviszik az illetőt.

A mentőszervezetnél hozzátették: többször értesítik őket, de a bejelentők sok esetben már nem mernek odamenni a beteghez, így nem is tudnak arról információval szolgálni, hogy van-e légzése az illetőnek, mi lehet a probléma forrása. Mint kiemelték: az elsősegélynyújtás meglehetősen gyenge lábakon áll.

Legolvasottabb cikkeink