• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Önvédelmi fegyverré vált a szentesi labor

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A DABIC-ot azért hozták létre, hogy még azelőtt kiszúrja a hibás ételt, hogy az eljutna a vevőhöz.

A válság idején is nyereséges maradt az a szentesi cég, amely a legnagyobb dél-alföldi élelmiszer-ipari vállalatok áruit vizsgálja naponta. Az ilyen laborok az utóbbi években gazdaságpolitikai tényezővé váltak világszerte. Miért kell külön, magánlaborban vizsgálni az árut naponta, ha egyszer a hatóság is lépten-nyomon ellenőriz? Ez már tíz éve sem volt kérdés a Hungerit vagy a Pick számára – írja a Délvilág Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Az Európai Unióban az áruk szabad áramlását nem lehet megakadályozni, de az élelmiszer-biztonságra hivatkozva sokféle korlátozással lehet védeni a hazai termelést, amellyel élnek is a kormányok. Ilyen körülmények között életbevágó, hogy a lehető leghamarabb kiderüljön a legapróbb hiba is. Ha későn bukkannak rá, vásárlót, piacot veszíthet a termelő. Erre a szükségletre alapította az ország első élelmiszer-vizsgáló magánlaboratóriumát a Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Közhasznú Nonprofit Kft. A cég jogelődjét a megyei és a szegedi önkormányzat, az egyetem és a kamarák összefogása hozta létre kutatásra, de részt vett alapítóként, és máig tulajdonosa a társaságnak a Pick, a KITE, az Árpád-Agrár, a Hungerit, a Hód-Mezőgazda és a Pankotai Agrár Zrt. A labor megalapításával megmentették a nagy hírű szentesi zöldségkutató állomást, amely helyet adott a centrumnak. 

Bár a felszereléshez és az építéshez a megyei és a szegedi önkormányzat önereje és Phare-pályázat is kellett, azóta nincs szükség támogatásra. A DABIC a piacról, megbízásaiból él, ma 11 fővel működik.

Ez az önellenőrzés laboratóriuma, nem hatósági feladatokat látunk el, hanem gyártás közben vizsgálunk, 2006 óta nemzetközi minősítéssel, a Hungerit a legnagyobb partnerünk – nyilatkozta Frank László ügyvezető igazgató. Ő 2004-ben, a labor indulásakor került ide, 3 milliós veszteséggel vette át a céget. Az első évben vele együtt az összes dolgozó fizetését a munkaügyi központ programja állta. Azóta viszont rendszeresen szerény, 5-6 milliós nyereséget érünk el, és folyamatosan tudunk fejleszteni – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A cég 74-féle akkreditált vizsgálatot végez. Megadott mintavételezési gyakorlat alapján jönnek a romlandó áruk az üzemekből, a hústól a sajtokon át a biokozmetikumokig. Az az ideális, ha a minta nem utazik 100 kilométernél többet, ebből a szempontból a szentesi labor épp jó helyen van a dél-alföldi cégek számára. A DABIC a nagyok mellett kis- és középvállalkozókkal is kapcsolatban áll, az agrárkamarával közösen hozott létre hálózatot számukra. Emellett talajvizsgálatot végez gazdáknak, és szentesi zöldségtermesztő családi gazdaságokkal áll kapcsolatban, részt vesz programjaikban – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink