• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tévútra vihet a kormány

Lapszemle Forrás: Népszava

Egyelőre csak a kórházak vezetői tudják, két hét múlva hogyan alakul át intézményük működése.

Bár az ÁNTSZ szerint a háziorvosok adnak tájékoztatást a betegeknek arról, ezentúl hol kapják meg szükséges ellátásukat, egyelőre még az alapellátó orvosok sem tudják, hová irányítsák az embereket. Csak ezen a héten értesítették ugyanis a kórházvezetőket arról, hogy az egyes intézményekre lebontva miként alakul át a struktúra július elsejétől. Miközben tehát a fekvőbeteg-ellátás átalakításában teljes a káosz, a kormány.hu-ra feltett rendelettervezetből kiderül: épp a gyógyító-megelőző kasszából csoportosítanának át a szükséges összeget a korábban beígért béremelésekre – olvasható a Népszava – online oldalán.

Egyelőre csak a kórházak vezetői tudják, két hét múlva hogyan alakul át intézményük működése, hiszen az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a héten - több mint 2 hónapos késéssel - kipostázta az utasító határozatokat arról, hogy július 1-től milyen struktúrában, hány ággyal, milyen területi ellátási kötelezettséggel kell dolgozniuk, magyarán hogy mely településről illetve településrészről lesz köteles a betegeket fogadni egy adott intézmény. Az intézmények arról nem kaptak tájékoztatást, hogy hová irányítsák át korábbi betegeiket azokról az osztályokról, amelyeket most megszüntet az Orbán-kormány – értesült a lap.

Nem tudják azt sem, megkapják-e a betegeket jövőben fogadó kórházak az ellátáshoz szükséges ágykapacitásokat, így átveszik-e a - ritkán - feleslegessé váló stábot. Vagyis továbbra is teljesen bizonytalan a sorsa több ezer egészségügyi dolgozónak, ahogy a lakosság ellátásának is. Az OTH közleményében mindössze annyi szerepelt: "a betegek számára a legfontosabb, hogy elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani".

Bár a népegészségügyi szolgálat szerint a háziorvosok országszerte felkészülten várják a lakosságot, a név nélkül megkérdezett alapellátó orvosok egyike sem tudott információval szolgálni ezekről a változásokról, és nyilvánvalóan a betegek sem tudhatnak arról semmit, hogy alig két hét múlva hova fordulhatnak majd panaszaikkal, főként ha az sürgős.

Annyi azonban már biztos, hogy nemcsak máshol, hanem kevesebb helyen is juthatnak ellátáshoz a betegek az új rendszerben, hiszen az átalakítás szinte mindenhol ágyszám-csökkentéssel jár, ráadásul három ellátási szintet is meghatároztak a kórházaknak, amely szintén szűkíti az intézményekben elérhető orvosi beavatkozások körét. Mindezzel nyilván spórol a kormány, noha a szakértők az átalakításból fakadó többletforrásokat még nem látják, és úgy vélik: legelőbb jövőre tapasztalható majd valamiféle megtakarítás a rendszerben. Eközben azonban a struktúraváltás egyértelmű megszorítást is hoz, hiszen egy, a kormány honlapján elérhető rendelettervezet szerint az egyes kórházakban megszűnő kapacitások közfinanszírozásának egy része központi tartalékba kerülne, a feladatot – magyarán a betegek ellátását – átvevő intézmények pedig csak "meghatározott hányadot" kapnának belőle.

Ugyanebből a tervezetből az is kiderül, hogy a kórházaktól vonnák el azt a pénzt, amit az orvosi bérek rendezésére ígértek meg. A tervek szerint 3 milliárd forintot a járóbetegek ellátásából, további 26 milliárdot pedig a kórházi ellátásokból vennének el béremelésre, súlyos helyzetbe sodorva ezzel az intézményeket. Noha a kabinet továbbra is állítja: nem tervez kórházbezárásokat, ezzel az intézkedéssel az egészségügyi kasszát mintegy 4 nagy kórház finanszírozásához szükséges pénztől fosztják meg.

Megkapta az OTH levelét a május 1-jével állami fenntartásba került kazincbarcikai kórház vezetése szerdán. A határozat értelmében a városi intézmény mintegy 180 aktív ágyából mindössze 40 marad meg, ennyi beteget láthatnak majd el, miközben más osztályaikon krónikus rehabilitációs ellátást kell majd nyújtaniuk. Kazincbarcika csak egy példa, hiszen országszerte 15-17 ilyen, úgynevezett "funkcióváltó" intézményt nulláznak le, a helyi lakosok pedig távolabbi, vélhetően másik városban lévő kórházba kényszerülnek majd – írja a lap.