• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Titkolózáson és szokatlan ellenőrzéseken át vezet az út

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: portfolio.hu
Titkolózáson és szokatlan ellenőrzéseken át vezet az út

Az orosz vakcinával kapcsolatos óvatosságot jelzi, hogy Magyarország a helyszínen szemlélte a Szputnyik V gyártását, ez ugyanis nem szokás.

Amíg a nyugati cégek az oltóanyag kidolgozása és a vakcina kipróbálása kapcsán transzparensen járnak el, addig az orosz és a kínai vakcinák esetében ezt már nem mondhatjuk el – mondta a Portfolio-nak adott interjújában Rusvai Miklós virológus professzor. Ugyanakkor most úgy látszik, hogy feleleges volt a titkolózás, hiszen az orosz vakcina hatékonynak tűnik. A vakcinával kapcsolatos óvatosságot szerinte jelzi, hogy Magyarország a helyszínen szemlélte a Szputnyik V gyártásást, ez ugyanis nem szokás pl. a nyugati vakcinák esetében. Rusvai szerint nagy kérdés, hogy Oroszország tudja-e majd teljesíteni a szállítást, hiszen egyelőre az országon belül is hiány van a vakcinából, és az is tisztázatlan, hogy a Szputnyik V-t melyik országok fogadják el, ha a vakcinaútlevélben szerepel majd. Ez attól függhet majd, hogy hol fogják jóváhagyni.

A nemzetközi szabályozás és a szokások lehetővé teszik, hogy Magyarország alkalmazza az orosz Szputnyik V vakcinát a harmadik fázisú nemzetközi vizsgálatok publikálása előtt, de ezek eredményeit a hazai hatóság (az OGYÉI) rendelkezésére kell bocsátani az engedély kiadásához – mondta a Portfolio-nak Rusvai Miklós. Magyarország tehát használhat olyan vakcinát, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem hagyott jóvá – tette hozzá.

Magyarországon jelenleg a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináival oltanak. Ezeknek van európai hatósági engedélyük. Most Magyarország engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcina használatát is, amelynek szállításáról Szijjártó Péter külügyminiszter meg is állapodott az orosz féllel.

Az orosz vakcina hasonló elven működik, mint az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem vakcinája. „A különbség inkább az, hogy amíg a nyugati cégek a kidolgozás és a vakcina kipróbálása kapcsán transzparensen járnak el, az interneten is hozzáférhetőek az adataik, addig az orosz és a kínai vakcinák esetében ezt már nem mondhatjuk el. Ezeknek a rezsimeknek alapvető tulajdonságuk a titkolózás, az adatok kontrollálása és visszatartása” – hangsúlyozta Rusvai.

Azokat az adatokat adják ki a nyilvánosságnak, amelyek nekik tetszenek - tette hozzá Rusvai. Hangsúlyozta, hogy a harmadik fázisú vizsgálatok (több tízezer fő beoltása és az esetleges mellékhatások kivizsgálása) még nem elérhetőek az orosz vakcina esetében, miközben a többi, korábban engedélyezett vakcináknál ezeket önként publikálták a cégek.

Az orosz vakcinát azonban mostanra már több országban kipróbálták, köztük a szomszédos Szerbiában is. A szerb kollégák pedig, akikkel szakmai összeköttetésben vagyunk, nem számoltak be kedvezőtlen mellékhatásokról – fogalmazott Rusvai.

A tesztek alapján tehát úgy tűnik, hogy semmi sem indokolta a titkolózást. „Hatékonynak tűnik a vakcina, amit alátámaszt, hogy már az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is szeretnék megkapni” – emelte ki. A héten derült ki, hogy a Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, és a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.

„Az oroszok ösztönös titkolózása vezetett oda, hogy az OGYÉI és az NNK munkatársai személyesen kellett, hogy ellenőrizzék a vakcina hatásosságát és gyártását. Ez ugyanis nem szokásos eljárás” – fogalmazott.

A Pfizer vagy az AstraZeneca meglepődne, ha személyes bejárást és ellenőrzést kérnének az egyes országok a gyáraikban

Ezek a vakcinaipari óriások nem vennék jó néven a bizalmatlankodást, azonban az orosz vakcina esetében indokolt volt a körültekintő eljárás a titkolózás miatt” – vélekedett.

Rusvai szerint a magyar hatóságok azért is ellenőrizhették az oroszországi gyártást és kapacitást személyesen, mert korábbi hírek szerint kérdéses, hogy Oroszország képes-e megfelelő mennyiséget előállítani a vakcinájából úgy, hogy exportálni is tudjon belőle. „Egyelőre úgy tűnik, hogy a saját lakosságukat sem tudják biztonsággal ellátni” – tette hozzá Rusvai. Erről a kockázatról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt néhány hete. Orbán Viktor az idei év elején azt mondta, hogy „jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle”. Szijjártó Péter külügyminiszter ma azonban azt mondta, hogy egymillió ember beoltásához elegendő orosz vakcinát vásárolt Magyarország.

 

 

Legolvasottabb cikkeink