• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Vajon hogyan képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését?

Lapszemle 2021.01.23 Forrás: hvg.hu
Vajon hogyan képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését?

Mit ért a miniszter praxisközösségek, és mit “lazább forma” alatt, hogyan képzelhető el a fogorvosok esetében, az asszisztensek esetében a béremelés?

Levelet írt a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklósnak és Pintér Sándornak is, hogy tisztázzák a béremelés kérdését. Szerintük Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése ellentmond az orvosok béremelését meghatározó tavaly év végi kormányrendeletnek. A háziorvosok közül viszont van, aki örül a Gulyás által említett, és a béremelés feltételéül szabott praxisközösségnek, mert jó tapasztalatai vannak. Más arra figyelmeztet, hogy ez nem mindenütt lesz működőképes, írja a hvg.hu. 

“Teljes a zűrzavar” – mondta egy kelet-magyarországi kisvárosban dolgozó háziorvos arról a helyzetről, ami az alapellátásban dolgozó háziorvosok és a fogorvosok béremelésével kapcsolatban kialakult, főként Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése után.

A miniszter arról beszélt a kormányinfón, hogy azok a háziorvosok fogják megkapni a tavaly év végén elfogadott orvostörvényben meghatározott megemelt bér 100 százalékát, akik praxisközösségekbe tömörülnek. Akik “lazább formát” választanak, azoknak annak 80 százalékával, akik maradnak egyéni orvosként pedig azoknak csupán annak 30 százalékával lesz magasabb a fizetésük, majd hozzátette, hogy ez vonatkozik a fogorvosokra is.

A bejelentésből nem derül ki, hogy pontosan mit ért a miniszter praxisközösségek, és mit “lazább forma” alatt, nem derült ki, hogy a fogorvosok esetében hogy kell elképzelni a béremelést, de az sem világos, hogy miként emelkedik majd a fizetésük az ilyen alapellátó praxisokban dolgozó szakdolgozóknak, mint például az asszisztensek. És azt sem tudni, hogy pontosan mikortól lesz a háziorvosok számláján is a megemelt bér.

Még a Magyar Orvosi Kamara számára sem volt tiszta a bejelentés, ezért pénteken levelet is írtak az Emmit vezető Kásler Miklósnak és az egészségügy átalakításában kulcsszerepet játszó Pintér Sándor belügyminiszternek. Ebben felhívták a figyelmüket arra, hogy a tavaly év végén elfogadott új orvosi bértáblában egy szó sincs arról, hogy különbséget tennének az házi- és fogorvosok között az alapján, hogy praxisközösségbe tartoznak vagy sem (a kormány ugyan korábban többször elmondta, hogy a praxisközösségek létrehozása a cél, de eddig nem kapcsolták hozzá a béremelést – a szerk). Szerintük Gulyás Gergely által csütörtökön bejelentett bérfejlesztési modell sérti a szektorsemleges finanszírozás elvét és előreláthatólag komoly bérfeszültséget okoz az önkormányzati és egyéni praxisokban dolgozók körében.

A MOK hiányolja a bejelentésből az alapellátó fogorvosok béremelésének mikéntjét, illetve az alapellátás szakdolgozóinak béremelésére vonatkozó információkat is. A kérdés tisztázása nélkül ők sem tudják kialakítani saját álláspontjukat – írták.

Legolvasottabb cikkeink