• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Titkos a három év börtönre ítélt orvos neve – betege belehalt a műtétbe

Lapszemle Forrás: hetivalasz.hu

A háromévi fogház mellett a bíróság L. Fábiánt öt évre eltiltotta szülész-nőgyógyászati szakorvosi foglalkozásától.

Szándékosan veszélyeztette egy fiatal nő életét az a nőgyógyász szakorvos, akit az utóbbi évek legszigorúbb büntetésére ítélt kedden a Szegedi Törvényszék. Az asszony belehalt a műtét közben az orvos által okozott sérülésekbe. A férfi öt év múlva ismét műtőasztal mellé állhat, a nevét pedig nem szabad nyilvánosságra hozni – írja a hetivalasz.hu portálja.

Három évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Szegedi Törvényszék jogerősen egy szentesi szülés-nőgyógyász szakorvost. Az utóbbi években csak Geréb Ágnest, az otthonszülési mozgalom emblematikus alakját ítélték orvosi műhibáért (két év) letöltendő fogházbüntetésre, ám ő egy másik ügye elbírálásáig elnöki kegyelmet kapott.

A Szegedi Törvényszék a Heti Válasz kérdésére azt felelte, a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés büntette kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel büntethető, a háromévi, tehát az alsó határhoz közelítő tartalmú elzárás „nem tekinthető túlzottan súlyosnak". A szabadságvesztést ráadásul az enyhébb fogházfokozatban kell végrehajtani.

L. Fábián hibája a nő halálához vezetett, ráadásul szándékosan és közvetlenül veszélyeztette a sértett életét, testi épségét, egészségét. Emellett kezelése során a kollégáit is félretájékoztatta, azt a látszatot keltve, hogy minden orvosi beavatkozás megtörtént a beteg érdekében. A saját felelősségét úgy kívánta elfedni, hogy nem cselekedett azonnal a nő egészségének helyreállítása érdekében.

L. Fábián műtét közben megsértette betege méhfalát, és méhén kívül a vékonybelét is két helyen átszúrta. Másnap a nő fájdalmakról számolt be, és az ultrahang vizsgálat jelezte is, hogy a méhfalat átlyukasztották.

Ám ezt hiába közölte a képalkotó vizsgálatot végző kollégája a vádlottal, L. Fábián sem a felettesének nem jelentette a történteket, sem újabb vizsgálatot nem hajtott végre, csak gyógyszereket rendelt a betegének, és távozott a kórházból. Éjjel a sértett már hányt, gyomorfájdalmai is voltak, de a vádlott csak a műtét harmadnapján szánta el magát a beavatkozásra. Felettese ekkor felülvizsgálta a döntését és a lelet alapján feltáró műtétet írt elő. Eközben észlelték, milyen nagy a baj, sebészkonzíliumot kértek, ám a sérült bélszakaszok eltávolításával sem tudták már a nő életét megmenteni, aki később a kórházban belehalt az első műtét következményeibe – közölte a Szegedi Törvényszék.

A háromévi fogház mellett a bíróság L. Fábiánt öt évre eltiltotta szülész-nőgyógyászati szakorvosi foglalkozásától.

A Heti Válasz kérte a bíróságot, adja meg a jogerősen elítélt orvos teljes nevét, hogy a doktor előélete visszakereshető legyen későbbi páciensei számára, ám a kérést elutasították, mint mondták, „a Szegedi Törvényszéknek nem áll módjában a vádlott teljes nevét közölni".