• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Titokzatos betegség: 24 ezer halott tíz év alatt

Lapszemle Forrás: HVG Online

A krónikus betegség tartós vesekárosodást okozhat, a kór sokáig tünetmentes.

Rejtélyes betegség terjed járványszerűen Nicaragua és El Salvador csendes-óceáni partvidékén. A kór tíz év alatt 24 ezer áldozatot szedett és több ezren szenvednek a betegség szövődményeitől. Az áldozatok nagy része mezőgazdasági munkás, legtöbben a cukornádültetvényeken dolgoztak. Több külföldi lap, így a BBC is megdöbbentő riportokat közölt a helyszínről – olvasható a HVG online oldalán.

A krónikus vesebetegség (CKD) nevű kór már a második számú halálokká lépett elő az itt élő férfiak körében. A betegség máshol is ismert, de ilyne méretekben még sehol nem okozott problémát. A helyzet valóban aggasztó, 2000 óta 24 ezer halálát okozta El Salvadorban, illetve Nicaraguában – e két ország érintett ugyanis a kór járványszerű terjedésében. Isabel Rodrigez, El Salvador egészségügyi minisztere tavaly már szóvá tette a nemzetközi segítség elmaradását, mondván a betegség aláássa az ország egészségügyi rendszerét.

Az egészségügyi szakértők az okokat többnyire csak találgatják, de egybehangzó vélemény, hogy az emberek túlhajszoltsága, illetve a műtrágyákból származó többféle mérgező anyagok együttesen tehetők felelőssé az itt élők egyre romló egészségi állapotáért. A krónikus betegség, tartós vesekárosodást okozhat, és ha nem diagnosztizálják időben, márcsak dialízissel tartható fenn a beteg állapota. Mivel a kór sokáig tünetmentes, általában csak akkor derül ki a baj, amikor már visszafordíthatatlan.

A fejlett világban a betegség elsődleges oka a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek az egyre nagyobb mértékű elhízás, mozgáshiány miatt alakulnak ki. De előidézhetik olyan fertőzések is, mint a HIV, a vírusos hepatitisz, vagy a tuberkulózis. A közép-amerikai embereknél viszont egyiket sem mutatták ki, ezért sincs egyöntetű álláspont, hogy mi váltja ki a betegséget.

Az elmúlt években elvégzett vizsgálatok azonban adtak némi fogódzót. Kimutatták ugyanis, hogy valamennyi érintettek mezőgazdasági, vagy más nehéz fizikai munkát végeznek. Így arra jutottak, hogy az egyik kiváltóok a mérgező vegyi anyagok – növényvédő szerek, gyomirtók – rutinszerű használata lehet.