• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tizennégyezer szegedin segít tíz orvos praxisközössége

Lapszemle 2020.02.29 Forrás: szeged.hu
Tizennégyezer szegedin segít tíz orvos praxisközössége

A praxisközösség tagjainak megvan az a lehetőségük, hogy csak velük foglalkozunk a betegségek megelőzésére koncentráló rendelésen.

Öt házi gyerekorvos és öt felnőtt háziorvos működik együtt a szegedi Prevent-Ív Praxisközösségen. A 135 millió forintos európai uniós támogatásból nem csak ingyenes többletszolgáltatásokat nyújtanak a betegeknek, a szokottnál nagyobb figyelmet biztosítanak az ellátási területen élő mintegy 14 ezer embernek - írta a szeged.hu. A közösség tavaly augusztusban alakult, 135 millió forint uniós támogatásból dolgozik együtt összesen 35 szakember. Ők mintegy 9500 felnőttnek és 4500 gyereknek segítenek.

A praxisközösségben dietetikus is segít, ő és a háziorvos is azt tapasztalja, hogy a betegek között egyre több a 20 és 40 év közötti fiatal. Polgár Annamária dietetikus szerint a legtöbb betegnek fogynia kell, ezen felül a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri kockázatok és az emésztőrendszeri betegségek a legjellemzőbbek a pácienseknél.

A szegedi praxisközösség abban különleges, hogy a házi gyerekorvosok és a felnőtt orvosok a születéstől a felnőttkorig lekövethetik a betegek állapotát. A Prevent-Ív Praxisközösségben családi anamnézist is felvesznek. A szűrővizsgálat lényege, hogy felmérjék azokat a kockázati tényezőket, melyek később akár valamilyen betegség kialakulásához vezethetnek.

Bár az orvoshiány évek óta érinti az alapellátást is, a problémát nem oldja meg a praxisközösség, ez kormányzati feladat Barna Ilona Márta szerint. A felnőtt háziorvos úgy látja, bevált az elektronikus bejelentkezést elvégző rendszer is.

„A praxisközösség tagjainak megvan az a lehetőségük, hogy időre jönnek, nem várnak, és csak velük foglalkozunk a betegségek megelőzésére koncentráló rendelésen, ahol végig megyünk a betegek státuszán, megnézzük, hogy milyen kockázati tényezőik vannak. A beteg tehát egyénre szabott foglalkozáson vesz részt, és itt találjuk ki együtt, hogy milyen gyógytornára, milyen dietetikai tanácsokra van szüksége, milyen egészségmegőrző programokon vegyen részt.” – tette hozzá a doktornő.

Legolvasottabb cikkeink