• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tízezrekbe kerülhet egy kórházi látogatás

Lapszemle Forrás: mno.hu

Lázas, beteg gyermekkel a kórházba siető szülők. Gyors parkolás, irány a kórház, ahol hosszú órákig néma várakozás következik.

Aztán, mire – szerencsés esetben – recepttel a kézben és némi megnyugvással ismét az autónál a megfáradt család, jön a meglepetés: kis piros boríték vagy több ezer forintos parkolási díj. Hazánkban ugyanis a betegek egy részének nemcsak arra kell figyelnie, hogy egyáltalán találjon parkolóhelyet a kórház mellett – ami szintén nem könnyű –, hanem arra is, hogy becsületesen megvegyék a több száz, akár ezer forintos parkolószelvényt is. Máskülönben megbüntetik őket – olvasható a mno.hu oldalán.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet például cseppet sem adja olcsón a szabad helyeket. A kórház honlapjának tájékoztatása szerint a külső parkolóban az első fél óra ingyenes, míg a belső parkolókban az első 15 perc ingyenes. Ezt követően azonban május 1-től, mindkét parkolóban, minden megkezdett fél óra 500 forint. Ha tehát valaki 8 órát tölt a sürgősségin (ami nem elképzelhetetlen), annak 7500 forintjába kerül a parkolás.

Szegeden ennél is borsosabb árat kérnek. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak a „B" klinikai parkja esetében tavaly vezették be a fizetős rendszert, az első fél órában ingyenes a parkolás, majd forrásunk szerint minden további fél óra 600 forintba kerül.

Győrben ennél is többet kell fizetni, ha az egészségi állapot miatt nincs lehetőség arra, hogy az épülettől távol parkoljanak. A Petz Aladár Megyei Kórházban az első fél óra ingyenes, a második fél óra 500 forint, aztán viszont minden megkezdett fél óra már 1000 forint. Az „A" épület előtt azonban vannak ingyenesen igénybe vehető parkolóhelyek.

A fővárosban sincsenek könnyű helyzetben a betegek és hozzátartozóik, a legtöbb kórház környékén ugyanis nem lehet díjmentesen parkolni. A fővárosi Szent János Kórházban azonban nem csak a betegeknek, az egyébként sem túlfizetett, ám annál inkább túlterhelt orvosoknak is fizetniük kell azért, ha a kórház területén szeretnék hagyni autójukat. Az összeg nem nagy, havonta mindössze ezer forint, de a lapunknak nyilatkozó orvos szerint ez inkább „elvi kérdés".

Reagált az Emmi

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban azt közölte Lukács László jobbikos országgyűlési képviselőnek címzett írásbeli válaszában: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában álló intézmények közül összesen 125 intézményben és intézményi telephelyen végeznek egészségügyi ellátó tevékenységet. Ezek környezetében és az intézményeken belül is meglehetősen változatos képet mutatnak a parkolási lehetőségek. Az intézményeken kívül, azok közelében vannak díjmentesen, és térítési díj ellenében igénybe vehető parkolóhelyek is, a kórház területén kívüli parkolókat azonban az adott települési önkormányzatok működtetik – közölte Rétvári. (Díjmentes parkolót mi nem találtunk.)

Az államtitkár kitért arra is: legtöbb esetben a kórházon belüli parkolási díj a kórházakhoz kerül. Arra azonban nem tért ki, hogy mi történik akkor, ha az intézmény melletti, önkormányzat által működtetett parkolóról beszélünk, akkor a bevételből nem részesedik a kórház, így az összeget nem lehet visszaforgatni.

A helyzet nem könnyű, hiszen tény, ha ingyenes volna a parkolás, akkor valószínűleg olyanok is igénybe vennék a szabad helyeket, akik nem szorulnak egészségügyi ellátásra, csupán nem akarnak fizetni.

Azonban a félóránként 500 forintos díj már komolyan megterhelheti egy esetleg a távolság, vagy a beteg állapota miatt távolabbról érkező család kasszáját.