• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új kórházat építhetnek a Nagyvárad térnél

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Négy-öt esztendőt vehet igénybe a dél-pesti projekt megvalósítása.

Egy, a Nagyvárad térre tervezett, nyolcszáz ágyas vadonatúj épület adja majd a dél-pesti szuperkórház gerincét – értesült a Magyar Idők. A konkrétan a Szent István-kórház területén felépülő új tömb, valamint a kórház a már meglévő, de felújítandó épületeivel és az Országos Kardiológiai Intézettel együtt mintegy 1500 ágyon biztosítja majd a régióban élők egészségügyi ellátásának bázisát.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet, illetve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) bázisán valósulhat meg a dél-pesti egészségügyi centrum – erről még júliusban döntött a kormány az Egészséges Budapestért program előkészítéséről szóló határozatában. A választás megalapozottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Szent István–Szent László-kórház jelenleg is az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltató nemcsak a fővárosban, de országosan is, négy telephelyén 1640 ágyon lát el betegeket. A kardiológiai intézet a szívbetegségek kezelésének országos központja, ahol az intervenciós kardiológiától a szívsebészeten, ezen belül a szívtranszplantáción át a gyermekellátásig minden megtalálható. A környék megközelíthetősége, infrastruktúrája minden szempontból kiváló, az István-kórház területén pedig néhány régi pavilon elbontásával elég hely felszabadítható ahhoz, hogy oda felhúzzanak egy új tömböt.

Vályi-Nagy István főigazgató és Müller Péter orvosigazgató tájékoztatása szerint a tervek szerint a centrumkórház új épületében lesz majd az a sürgősségi központ, ahová minden sürgősségi ellátást igénylő új beteg bekerül, és ahonnan aztán az elsődleges ellátást követően a szükséges további terápia érdekében továbbirányítják majd őket. Az ilyen, „egykapus" sürgősségi rendszer ma már minden modern kórházban alapkövetelmény. S hogy a súlyos állapotú, azonnali vizsgálatokra vagy beavatkozásokra szoruló betegeket innen ne kelljen még csak másik épületbe sem átvinni, az új tömbbe telepítik az összes képalkotó diagnosztikai egységet a röntgentől a CT-n át az MR-ig, itt lesznek a műtők, a központi intenzív, valamint az olyan speciális ellátások, mint a csontvelő-transzplantáció, a hematológia, az infektológia. Itt fogadják majd a stroke-betegeket, és a Fiumei útról a most még a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Baleseti Intézet is az új épületbe kerül, mert ez lesz az egyik alapja a sürgősségi ellátásnak. A beruházás során elsődleges szempont, hogy az épületek újonnan kialakított energetikai rendszerei innovatív, megújuló energiaforrások felhasználásával működjenek. Számtalan fejlesztést vezetnek be a szakmai ellátás területén is, a kórház vezetői elkötelezettek például a legmagasabb szintű alapvetően új szolgáltatásokat nyújtó, úgynevezett Smart Hospital informatikai rendszer kialakítása mellett, mely tovább javíthatja a betegek komfortérzetét és az ellátás gyorsaságát is tovább növelheti.

A leendő dél-pesti centrum már ma is meglévő kórházépületeit is felújítják ugyanakkor, ami – tekintettel arra, hogy közben is el kell látni a betegeket – nem lehetséges egyszerre, csak fokozatosan.

Hogy a rekonstrukciókkal és az új tömb építésével együtt mikorra valósulhat meg a Nagyvárad téren a szuperkórházprojekt, több mindentől függ – mondja a főigazgató. A szakmai terv készen van, elkezdődött a műszaki, építészeti, orvostechnológiai szükséglet felmérése, készülnek az előszámítások – összességében egy több tíz milliárd forintos beruházásról van szó –, a végleges és konkrét terveket március végére kell letenni a kormány asztalára. A központi költségvetési források ezt követően állnak majd rendelkezésre, ugyanakkor uniós forrásból már a jövő év elején hozzá lehet kezdeni egyes felújításokhoz. A teljes beruházásra ugyanakkor reálisan négy-öt évet kell számolni attól a pillanattól, hogy megszületik a végleges döntés – véli Vályi-Nagy István.

A főigazgató mindazonáltal hangsúlyozta: legyen bármilyen modern és minden igényt kielégítő is a leendő centrumkórház, miután Budapesten és az agglomerációban 4-4,5 millió ember egészségügyi ellátásáról kell gondoskodni, ez nem képzelhető el kizárólag a tervezett centrumokban, csak a társkórházakkal együtt. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az újonnan létrejövő egészségügyi centrumok tervezésével, megvalósításával egyidejűleg azok hosszú távú működtethetőségéről, finanszírozhatóságáról is gondoskodni kell. Cserében viszont megvalósul egy XXI. századi színvonalat biztosító intézmény, amely nemcsak a betegek korszerű ellátását képes biztosítani, de a jelenleg tapasztalható humán krízis, valamint a szakmai szempontok miatt is kívánatos – hangsúlyozta Vályi-Nagy István.